4 gener 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern finança una pesca d’arrossegament més sostenible NNota Informativa

El Govern finança una pesca d’arrossegament més sostenible

Oberta la primera convocatòria per subvencionar les portes pelàgiques en un 50 %
El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) ha obert la primera convocatòria, de les sis que es preveuen fins al 2020, per finançar, fins a un 50 %, el canvi de les portes d’arrossegament per unes de pelàgiques, limitar així l’impacte de la pesca en el medi marí i adaptar-la a la protecció d’espècies.
 
El nou sistema d’arrossegament alternatiu, basat en l’ús d’unes portes que no contacten amb el fons marí, és fruit d’un projecte que ha finançat el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, i que ha coordinat l’Institut Espanyol d’Oceanografia, l’empresa SIMRAD Spain, la Confraria de Pescadors de Maó i la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern de les Illes Balears.
 
D’aquesta manera s’ha aconseguit no només reduir l’impacte físic de l’art d’arrossegament sobre el fons marí, i amb això l’efecte negatiu sobre els ecosistemes explotats, sinó també disminuir el consum de combustible de l’embarcació en un 14 %, la qual cosa permetrà reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera i augmentar la relació cost-eficiència de l’activitat.
 
Per implantar aquesta mesura es compta, per a la primera convocatòria, amb un pressupost de 233.333 €, el 75 % del qual és a càrrec del Fons Europeu Marítim i de Pesca, i la resta, del Govern. El límit màxim d’ajuda per embarcació és de 35.000 €.
 
Fins al 31 de gener de 2018 es pot accedir a aquesta ajuda, que s’emmarca en un dels objectius principals de l’Estratègia Europa 2020: la reducció de l’impacte de la pesca en el medi marí. La segona convocatòria s’obrirà, previsiblement, entre l’1 de febrer i el 31 de juliol d’enguany, mentre que les altres quatre es repartiran entre el 2019 i el 2020, a raó de dues a l’any.
 
Els interessats poden trobar més informació a la web http://fogaiba.caib.es.