20 desembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

La Conselleria de Salut posa en marxa l'Observatori del Suicidi, iniciativa pionera a Espanya NNota Informativa

La Conselleria de Salut posa en marxa l'Observatori del Suicidi, iniciativa pionera a Espanya

El nou sistema de vigilància epidemiològica del suïcidi oferirà dades estructurades que ajudaran a identificar les persones en situació de risc i a planificar les estratègies de prevenció
La Conselleria de Salut ha posat en marxa l’Observatori del Suïcidi, un nou sistema de vigilància epidemiològica pioner a Espanya que oferirà dades estructurades que ajudaran a identificar les persones en situació de risc i també a planificar les estratègies de prevenció. Així ho ha anunciat Patricia Gómez, qui ha recordat que el 2015, a les Illes Balears, es llevaren la vida 93 persones, gairebé dues persones per setmana, i ha destacat el greu impacte social d’aquestes accions.
 
La consellera i el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, han presentat avui l’Observatori, que forma part del Pla Estratègic de Salut Mental i està liderat per un psicòleg clínic. Inicialment, recollirà i analitzarà la informació relacionada amb els suïcidis i les temptatives de suïcidi que es registrin en els hospitals públics i privats, els centres de salut de les Illes Balears i el 061. Aquestes dades, un pic analitzades, oferiran una imatge detallada de la situació actual a la comunitat autònoma.
 
A partir d’aquí s’elaborarà i s’implantarà un protocol de consens que reculli els procediments clínics normalitzats per prevenir i tractar el suïcidi. Aquest document servirà de guia als professionals dels serveis d’urgències dels hospitals i dels centres d’Atenció Primària a l’hora d’avaluar els pacients que ingressin i per fer-ne el seguiment una vegada rebin l’alta hospitalària. Així mateix, s’establirà un procediment d’actuació a les unitats de salut mental ambulatòries per a pacients amb risc suïcida i amb temptatives prèvies de suïcidi.
 
Igualment, els resultats ajudaran a potenciar factors que protegeixin de la conducta suïcida (habilitats socials, utilització adequada de recursos sanitaris), a detectar situacions d’alt risc i posar esment especial als grups de risc (infants, adolescents, gent gran, malalts crònics greus i víctimes de violència de gènere) i als pacients amb trastorns relacionats amb una major incidència del suïcidi.
 
Gómez ha recalcat que el suïcidi produeix un impacte molt important en la societat perquè és una de les principals causes de mort en joves (és la primera causa de mort dels homes de 15 a 29 anys i la segona, després dels tumors, en el cas de les dones d’aquesta franja d’edat); pel xoc emocional que causa als familiars i amics que sobreviuen a la persona que mor; pel mimetisme social d’aquest tipus de conducta, i per com afecta al professional que atén el pacient.
 
L’Observatori forma part del Pla Estratègic de Salut Mental, que també preveu altres mesures per intentar erradicar el suïcidi, entre les quals destaquen:
 
 
  • El desenvolupament de programes formatius per a professionals implicats en la detecció i el maneig del risc de suïcidi en la població general i en els grups de risc.
  • La creació d’un equip d’ajuda per a centres escolars per donar suport professional a iguals de nins i joves que hagin consumat el suïcidi i per donar pautes de detecció adreçades a familiars, alumnes i docents.
  • La limitació de l’accés a mitjans letals que evitin –a través dels mecanismes de control informatitzat de la dispensació de receptes de psicofàrmacs- l’acumulació indeguda de medicaments per part de pacients amb risc suïcida.
  • El foment del tractament adequat (d’acord amb les directius de l’Organització Mundial de la Salut) de les notícies relacionades amb conductes suïcides i els suïcidis per part dels mitjans de comunicació.
 
Lafau ha recordat la necessitat de seguir lluitant contra l’estigma que envolta el suïcidi i la malaltia mental.
 
 

Documents adjunts: