30 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

Salut distribuirà enguany 155.500 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc NNota Informativa

La consellera Patricia Gómez ha presentat avui la campanya contra la grip, que es perllongarà del 2 de novembre al 15 de desembre

Salut distribuirà enguany 155.500 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc

Amb el lema “Vacuna’t, sigues més ràpid que la grip”, l’objectiu de la campanya és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc
La Conselleria de Salut distribuirà 155.500 dosis de vacunes contra la grip estacional a les Illes Balears. Així ho ha explicat avui la consellera Patricia Gómez, acompanyada per la directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, durant la presentació de la campanya de vacunació 2017-2018 contra la grip estacional. Enguany, la campanya començarà el 2 de novembre i es perllongarà fins al 15 de desembre.
 
Així, Salut distribuirà 155.500 dosis de vacunes a les Illes Balears, 150.000 de les quals es destinaran a les persones majors de 65 anys que viuen en el seu domicili, les persones menors de 65 anys amb factors de risc, els treballadors sanitaris, els treballadors de serveis essencials, els cuidadors de malalts i les dones embarassades. Les 5.500 restants, amb una altra composició més específica per a gent gran, es distribuiran en residències geriàtriques.
 
En aquests moments ja s’ha repartit 115.301 vacunes als centres de salut de les Illes Balears. A Mallorca s’han distribuït 89.231 dosis; a Menorca, 10.350 dosis, i a les Pitiüses, 15.720 (15.000 a Eivissa i 720 a Formentera). La resta de dosis es distribuiran en funció de les necessitats de cada centre de salut.
 
L’objectiu és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment en la gent gran o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort.
 
Aquesta campanya es durà a terme amb el lema “Vacuna’t, sigues més ràpid que la grip”. Salut vol transmetre que la vacunació, a més d’un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip.
 
En aquest sentit, enguany la campanya de difusió es dirigeix especialment als professionals sanitaris amb l’objectiu de conscienciar-los de la importància que té protegir-se davant aquesta malaltia. Presten un servei essencial per a la comunitat i, a més, poden transmetre la grip a persones amb risc de presentar complicacions.
 
Així doncs, aquest any es duran a terme les mesures següents per augmentar la cobertura de la vacunació de la grip entre la població:
 
 
  • Informar-ne i conscienciar-ne, amb la distribució de 2.000 pòsters en els centres de salut, hospitals, ajuntaments i altres indrets de gran afluència, 25 opis a les marquesines d’autobús, així com anuncis en ràdio, televisió, premsa escrita, etc.
  • Personalitzar el missatge centrat en la població de risc mitjançant l’enviament de més de 195 mil SMS adreçats a aquest col·lectiu.
  • Informar els professionals quant a la vacunació antigripal.
  • Millorar el sistema de registre del procediment de vacunació.
  • Millorar la difusió dels resultats del programa entre els professionals sanitaris perquè tenguin informació actualitzada sobre el desenvolupament de la campanya.
 
Col·lectius de risc
 
Els col·lectius de risc establerts són els següents:
 
 
  • Les persones majors de 65 anys.
  • Els adults i els infants amb malalties cròniques relacionades amb el sistema pulmonar, el sistema cardíac, les insuficiències respiratòries i l’asma, la diabetis i les malalties renals.
  • Les persones immunodeprimides (persones amb un dèficit en el sistema immunitari).
  • Els pacients amb obesitat mòrbida.
  • Els malalts afectats per algun tipus de deteriorament cognitiu (síndrome de Down, demències, etc.).
  • Les persones amb un implant coclear (dispositiu auditiu) o en espera de rebre’l.
  • Les dones embarassades. Enguany es continua recomanant la vacunació a les embarassades en qualsevol mes de la gestació. La vacunació de les mares protegeix també els futurs nounats.
  • Els serveis essencials per a la comunitat. Es recomana molt especialment la vacunació als col·lectius que poden transmetre la grip a les persones dels grups de risc, com són el personal sanitari, el personal de les residències de gent gran i de residències de discapacitats, els cuidadors de malalts amb patologia crònica o les persones que hi conviuen, i els que ofereixen serveis de resposta ràpida a la comunitat o hi treballen (policia, bombers, protecció civil).
  • Educadors d’escoletes de 0 a 5 anys.
  • Com en les altres campanyes, es repartiran vacunes entre diverses institucions: centres penitenciaris, residències geriàtriques i de persones discapacitades, llars d’ancians i mútues de treballadors.
 
Les persones interessades a vacunar-se poden demanar cita prèvia al Servei de Salut telefonant al 971 43 70 79.
 
Dades de vacunació de la campanya 2016-2017
 
Durant la campanya de vacunació 2016-2017 es varen vacunar 119.621 persones a les Illes Balears (97.489, a Mallorca; 8.101, a Menorca; 13.225, a Eivissa, i 806, a Formentera).
 
Concretament, es varen vacunar 79.431 majors de 65 anys a les Illes Balears (64.503, a Mallorca; 5.825, a Menorca; 8.577, a Eivissa, i 526, a Formentera.
 
Respecte de les persones menors de 65 amb criteris d’inclusió com a col·lectius de risc, es varen vacunar 40.190 persones (32.986, a Mallorca; 2.276, a Menorca; 4.648, a Eivissa, i 280, a Formentera.
 
Xarxa sentinella en els centres de salut
 
La xarxa sentinella de la grip està integrada per 34 metges sentinelles (27 metges de família i 7 pediatres). Aquests professionals fan feina a 28 centres de salut de Mallorca —13 a Palma i 15 a la Part Forana—, 3 de Menorca i 3 d’Eivissa. Aquests sentinelles comuniquen setmanalment a la Direcció General de Salut Pública i Participació els casos de grip detectats i, a més, recullen mostres per analitzar-les i poder caracteritzar els virus gripals circulants. D’aquesta manera, es pot fer un seguiment detallat de l’evolució de la grip entre la població i aplicar les mesures preventives i assistencials que siguin necessàries.
 
En la campanya 2016-2017, els 34 metges de la xarxa sentinella —que està operativa des d’octubre a maig—varen detectar 356 casos totals acumulats.
 
Davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut
 
Els pacients amb simptomatologia de la grip poden acudir als centres de salut i fora d’horari als punts d’atenció continuada (PAC). Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals.
 
Consells per alleugerir els símptomes de la grip
 
La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s’han d’extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.
 
En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d’un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.