18 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria de Salut

El 2017 gairebé 30.000 dones han participat en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama NNota Informativa

El 2017 gairebé 30.000 dones han participat en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama

19 d’octubre, Dia Internacional de la Lluita contra el Càncer de Mama
El càncer de mama és el càncer més freqüent entre les dones, i suposa el 28 % de tots els càncers femenins. A Espanya es diagnostiquen cada any devers 28.000 càncers nous de mama, prop de 500 a les Illes Balears.
 
El càncer de mama presenta un 85 % de supervivència, elevada gràcies a les millores diagnòstiques i terapèutiques, i a la detecció en fases primerenques.
 
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de les Illes Balears, que duen a terme la Direcció General de Salut Pública i Participació i el Servei de Salut, cita cada 2 anys les dones amb edats compreses entre 50 i 69 anys per fer-se una mamografia preventiva gratuïta, així com totes les actuacions que siguin necessàries per arribar al diagnòstic.
 
Durant l’any 2016 es varen citar 40.783 dones, el 71,59 % (29.196) de les quals varen participar en el Programa. D’aquestes, 1.259 varen necessitar exploracions complementàries, entre les quals es varen diagnosticar 149 casos de càncer de mama. 
 
En els primers nou mesos de 2017 s’han citat 26.249 dones a Mallorca; 2.651, a Menorca, i 4.493, a Eivissa i Formentera, i hi han participat 16.797, 2.017 i 2.982, respectivament.
 
D’altra banda, entre gener i setembre d’enguany el nombre de mamografies que s’han fet en l’àmbit assistencial per prescripció mèdica és de 13.514. Per hospitals, s’han fet 5.005 mamografies a l’Hospital Universitari Son Espases; 3.406, a Son Llàtzer; 1.424, a l’Hospital de Manacor; 1.103, a l’Hospital Comarcal d’Inca; 964, a l’Hospital Mateu Orfila de Menorca; 1.530, a Can Misses, i 82 a l’Hospital de Formentera.
 
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama és una activitat de prevenció secundària que permet el diagnòstic primerenc de la malaltia, facilita la supervivència i admet tractaments menys agressius.
 
El personal tècnic del Programa col·labora amb el Grup d’Epidemiologia Ambiental i Càncer del Centre Nacional d’Epidemiologia de l’Institut Carlos III en una línia d'investigació per quantificar el risc de desenvolupar càncer de mama associat a la densitat mamogràfica.
 
 
Prevenció
 
Cal recordar l’efecte protector de la dieta mediterrània sobre el càncer de mama.
 
Les dones han de saber la importància que té evitar el sobrepès i l’obesitat, restringir el consum d’alcohol, seguir una dieta mediterrània i fer activitat física regular; si se segueixen aquests consells disminueix el risc de patir càncer de mama.
 
A més, si la dona té entre 50 i 69 anys i no ha rebut la invitació del Programa pot posar-s’hi en contacte telefonant al 971 21 21 10 o contactar-hi a través del web <http://cancerdemama.caib.es>.
 
Per acostar la informació a la població, els hospitals de Mallorca Son Espases, Son Llàtzer, Manacor, el de Menorca Mateu Orfila, el d’Eivissa Can Misses i l’Hospital de Formentera disposaran de taules informatives de diferents associacions de càncer de mama.
Mallorca
Hospital Universitari Son Espases
Dues taules informatives de l’associació AECC a l’entrada
 
Hospital Son Llàtzer
Taules informatives de les associacions AUBA, ULEM, Almohadas del corazón, AECC, Mallorca cáncer support, Cris contra el Cáncer
 
Hospital de Manacor
Taula informativa de l’associació APROP
 
Menorca
Hospital Mateu Orfila
Taula informativa i lectura del manifest de l’associació ALBA a les 12.00 h a l’entrada
 
Eivissa
Hospital Can Misses
 
Taula informativa AECC (vestíbul principal), dimecres 18 octubre
Taula informativa APAAC (vestíbul principal), dijous  19 octubre
 
Hospital de Formentera
Taula informativa AECC (vestíbul principal), dijous  19 octubre
 
Centros de salud
 
CS Santa Eulàlia - Asociación Elena Torres para la investigación contra el Cáncer, dijous  19 octubre
CS Vila - Asociación Pitiusa de Ayuda a Afectados de Cáncer (APAAC), dijous  19 octubre
CS Vila - Asociación Elena Torres para la investigación contra el Cáncer, divendres 20 octubre
CS Santa Eulàlia - Asociación Elena Torres para la investigación contra el Cáncer, dijous 26 de octubre
CS Vila - Asociación Elena Torres para la investigación contra el Cáncer, divendres 27 de octubre