17 maig 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

La Conselleria de Treball crea un nou indicador per fer un seguiment de l’evolució dels costos salarials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Treball crea un nou indicador per fer un seguiment de l’evolució dels costos salarials

L’ICLIB, que elabora l'IBESATAT i la Direcció General d’Ocupació i Economia, mostra que el poder adquisitiu dels salaris ha caigut un 3,4% entre 2009 i 2016
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, han presentat avui una nova publicació de divulgació i anàlisi econòmiques que du per nom “Focus econòmic”, i que en el seu primer nombre presenta una nova eina estadística, l’Indicador de Costos Laborals de les Illes Balears (ICLIB), que s’actualitzarà trimestralment.

L’ICLIB és un instrument que elabora l’IBESTAT en coordinació de la Direcció General d'Ocupació i Economia, per a tenir un coneixement més profund del comportament dels costos salarials, que són la principal font d’ingressos de la majoria de famílies de la nostra Comunitat.

Una dada que s’extreu de l’indicador és que els salaris no creixen al mateix ritme que l’IPC, per la qual cosa s’ha produït una pèrdua del poder adquisitiu. En concret, el poder adquisitiu dels salaris a 2016 és un 3,4% inferior al de 2009, ja que els salaris han acumulat un creixement del 5,1, front al 8,8% de l’IPC.

D’altra banda, a l’informe es compara l’evolució de l’índex de costos laborals amb la del Producte Interior Brut de Balears, i s’observa que els costos laborals acumulen un increment molt més moderat (2,6%) que el de creació de riquesa de l’economia (situat en el 11,6 acumulat entre 2013 i 2016, és a dir, d’ençà la recuperació econòmica).

Valoracions

El conseller Negueruela ha afirmat que amb aquesta nova eina s’obtenen nous indicadors que permeten adoptar millors decisions, en especial entre els agents econòmics i socials i per a les pròpies institucions, per adoptar mesures més inclusives en el repartiment de la riquesa.

A més, també ha recordat que aquestes dades reforcen l’argument que ja s’afirmava des de la Conselleria de Treball, quan els efectes de la crisi han afectat els salaris, i només es produirà la recuperació en sentit ampli quan es produeixi una redistribució salarial.