15 maig 2017 | <9ªL> Presidenta

La III Jornada de Salut reconeix la feina excel·lent dels serveis i professionals de l’àmbit sanitari públic i privat de les Illes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La III Jornada de Salut reconeix la feina excel·lent dels serveis i professionals de l’àmbit sanitari públic i privat de les Illes

Armengol agraeix l’esforç i la dedicació de tots els treballadors que, des dels diferents àmbits de l’assistència sanitària, contribueixen a garantir la qualitat del sistema
La Conselleria de Salut ha celebrat avui la gala de la III Jornada de la Salut de les Illes Balears, que té per objectiu reconèixer projectes i iniciatives diferencials dels professionals en diverses àrees. L’acte, encapçalat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tengut lloc al Teatre Principal de Palma i ha comptat amb la participació d’equips de totes les illes i dels sectors públic i privat.

La presidenta ha manifestat la seva satisfacció per poder celebrar amb els professionals de la sanitat “la seva capacitat i preparació”, la qual cosa fa possible “garantir la qualitat del servei a les Illes que constitueix un pilar bàsic del benestar a la nostra societat”.

Armengol ha recordat l’esforç dels treballadors “durant els anys en què les retallades i les amenaces de tancament de centres” afectaven a un servei que “gràcies a la vostra energia i entrega va mantenir la qualitat i dignitat, malgrat la situació”.

En aquest sentit, la responsable de l’executiu la ressaltat el canvi actual de rumb en la gestió “amb més inversions en infraestructures, més eficiència en la utilització dels recursos i la convocatòria de quasi 1.300 places d’estabilització d’ocupació pública, que són totes les que es podien fer però no totes les que voldríem, perquè l’Estat ens ho limita a través d’una taxa de reposició que noltros consideram insuficient”.

La presidenta del Govern ha recordat també altres mesures d’estabilitat impulsades per l’administració com ara “la signatura dels acords de carrera professional, que han permès que, des de 2016, ja la cobrin els professionals amb més de 5 anys d’experiència” i a la que s’aniran afegint d’altres per “reduir la temporalitat i consolidar els llocs de feina” dels professionals a l’àmbit sanitari.

Durant la gala, s’han atorgat guardons a més de 80 projectes individuals i col·lectius. Aquests han estat agrupats en cinc àrees que es consideren essencials i transversals a tots els col·lectius que treballen en salut de manera individualitzada o comunitària, ja sigui en hospitals i centres de salut o en altres dependències tècniques i de planificació.

Així, en la categoria de bones pràctiques, ètica i excel·lència, s’han premiat trenta projectes molt diversos dirigits, entre altres finalitats, a garantir i impulsar procediments segurs i eficaços i en els quals es fa evident la implicació ètica i moral dels professionals, que fan un esforç extraordinari per assolir el màxim nivell de perfecció. Un exemple d’això serien: el projecte Polimed, de revisió del tractament a la persona major polimedicada, de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, la implantació de la tècnica SentiMag, de biòpsia del Gangli Sentinella, a la Unitat de Mama de l’Àrea de Salut de Menorca; o el control de la tuberculosis a les Illes Balears, de la Unitat d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació.

En la categoria de formació, no sols dirigida cap als professionals, sinó també cap als usuaris, particularment infants i famílies, han estat premiat set projectes, entre els quals “L’Habitació d’hospitalització com a sala de simulació”, de Mutua Balear, o el taller “Maniobres per salvar vides” que el 061 de Menorca ha realitzat amb alumnes de centres escolars. També de l’Hospital Joan March s’ha reconegut la tasca que es fa per donar a conèixer les cures pal·liatives en diferents àmbits.

Així mateix, s’han reconegut 17 iniciatives que han volgut promoure una assistència més amable i humana i també una atenció més accessible. Una mostra en són els projectes: “La visita prenatal de reducció d’estrés parental”, de la Unitat de Cures Intermèdies Neonatals de l’Hospital Universitari Son Espases; “Cuidar en l’àrea quirúrgica més enllà de la tècnica i la seguretat”, de l’Hospital Sant Joan de Déu, o la “Sala de rehabilitació infantil”, de l’Hospital Son Llàtzer.

Una quarta categoria ha agrupat 11 projectes que han destacat per la feina coordinada entre equips i nivells assistencials i per la promoció de la sostenibilitat. En aquest apartat es pot destacar la feina feta pel 061 i Son Espases per recuperar, traslladar i reimplantar el braç a un jove accidentat a Formentera; el projecte multidisciplinari d’atenció farmacèutica a pacients amb esclerosi múltiple, de la Direcció General de Planificació, Avaluació i Farmàcia i el projecte “Moixets de bata blanca”, de control de la colònia felina de l’Hospital Joan March.

I, finalment, s’ha premiat la tasca ingent que el 2016 han dut a terme 21 equips en investigació i en la implantació d’iniciatives innovadores. Algunes d’elles han estat la creació del comitè d’ètica assistencial d’Atenció Primària de Mallorca; l’aplicació que el Grup Quirón Salud ha desenvolupat per demanar cita a través de la pantalla del mòbil; el Servei de Sistemes d’informació i l’Àrea de projectes infermers de l’Hospital d’Inca; l’excel·lència investigadora del grup d’investigació “Resistència antibiòtica i patògena de les infeccions microbianes de l’Idisba i la campanya “Mira, mira”, de la Direcció General de Consum. També cal destacar el guardó a Joana Maria Ramis, millor projecte Miguel Servet de l’Institut de Salut Carlos III.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat la feina extraordinària dels col·lectius que treballen en el camp de la salut i ha afegit: “És d’aquesta manera, amb la implicació directa i decidida dels professionals i el compromís de les administracions com consolidarem un sistema de salut universal, gratuït, excel·lent, i, sobre tot, un sistema al servei de les persones”.

Així mateix, ha recalcat que “la promoció de la salut” abasta no només les accions dirigides a reforçar les habilitats bàsiques per a la vida i les capacitats dels individus, sinó també “les accions per influir en les condicions socials i econòmiques subjacents i en els entorns físics que influeixen en la salut”. “Per això –ha insistit- invertir en la millora de la salut ha de ser un objectiu compartit per les diferents administracions i per la població”.