12 maig 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

500 alumnes d’Eivissa i Formentera posen en pràctica les capacitats emprenedores al mercat ICAPE NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

500 alumnes d’Eivissa i Formentera posen en pràctica les capacitats emprenedores al mercat ICAPE

Sant Antoni de Portmany acull l’acte central del projecte d’impuls a l’emprenedoria social de l’IDI
Al voltant de cinc-cents alumnes d’Educació Primària i Secundària de diferents centres escolars d’Eivissa i Formentera han participat aquest matí en el mercat ICAPE que ha tingut lloc al Passeig de ses Fonts de Sant Antoni de Portmany. Aquesta trobada és l’activitat central d’un programa, ICAPE, que des de fa cinc anys impulsa les capacitats emprenedores entre els escolars de les Illes Balears. ICAPE està organitzat per l’Institut d’Innovació Empresarial-IDI (Conselleria de Treball, Comerç i Indústria) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat.

L’objectiu d’ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

L’acte ha comptat amb la presència de la gerent de l’IDI, Núria Hinojosa; la delegada territorial d’Educació d’Eivissa i Formentera, Margalida Ferrer; el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, Francisco Tienda; la regidora de Comerç, Cristina Ribas; i la regidora de Joventut, Ainara Sánchez, que han visitat el mercat. 

El programa ICAPE té tres línies d’actuació depenent de l’edat dels alumnes al qual va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la meva escola), i durant el curs creen una cooperativa. Els nins passen per totes les fases de formació d’una empresa i prenen les decisions mitjançant una assemblea. La cooperativa és l’encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat. Els centres escolars de Primària d’Eivissa que han participat enguany a EME són Can Coix, Guillem de Montgrí, Sant Antoni, Sant Carles i Sant Jordi. Aquestes cinc escoles han creat 14 cooperatives diferents.

Els alumnes de Secundària participen al programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG. Al igual que els alumnes d’EME, també aprenen i apliquen totes les passes per a la creació de l’empresa. La diferència és que tots els beneficis aconseguits amb activitats o productes que venen al mercat ICAPE es destinen a un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora amb ICAPE. En el cas d’Eivissa i Formentera, l’organització Juntos és qui ha treballat amb els estudiants de Secundària. Les 7 ONG del mercat ICAPE d’Eivissa i Formentera són dels IES Algarb, Balàfia, Marc Ferrer (Formentera), Blanca Dona i Sant Agustí.

Finalment, enguany ICAPE ha estrenat una nova línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG. L’objectiu és que tinguin la capacitat suficient per desenvolupar la seva pròpia iniciativa emprenedora i al mateix temps millorar les seves competències de lideratge, comunicació i motivació. El programa pilot ha comptat amb un total de 10 grups d’alumnes, un del quals ha estat de l’IES Balàfia de Sant Llorenç de Balàfia (Eivissa) amb el projecte Suco.

Al voltant de 3.350 alumnes de Mallorca, Eivissa i Formentera han participat en la 5a edició d’ICAPE, un programa al qual s’adhereixen les escoles de forma voluntària. No obstant, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups.