LOGO CAIB
29 març 2023 Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Els ajuts del Govern per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aparcaments i espais antropitzats superen la trentena de sol·licituds per valor de més d’onze milions

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha rebut a data d’aquest dimecres un total de 37 sol·licituds de la convocatòria pública de subvencions per al foment d’instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum en pèrgoles i marquesines en aparcaments públics o privats i punts de recàrrega de vehicle elèctric. Aquesta línia de subvencions està dotada amb 15 milions d’euros i ja s’han rebut expedients per valor d’11,3 milions, que sumarien 3,7 MW de potència i 810 punts de recàrrega.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, va explicar aquesta setmana a empreses i entitats que, a part d’aquesta convocatòria de 15 milions, el Govern té oberta una altra convocatòria pública de subvencions de deu milions per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables, eficiència energètica i mobilitat elèctrica, promogudes per a empreses del sector privat considerades com a grans consumidores d’energia i que actualment ha rebut un total de quatre sol·licituds per valor de 220.000 euros.

Durant la visita a les obres d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en l’aparcament del Western Park, Yllanes ha explicat que «des del Govern tenim un pla dissenyat per ajudar tots els involucrats per complir amb les obligacions marcades per la Llei de canvi climàtic, i concretament en el cas dels grans aparcaments. Per això, hi ha 25 milions d’euros disponibles per dur a terme aquest tipus d’accions. Tenim l’objectiu d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables, però volem accelerar i arribar-hi abans. També hem de reduir el consum energètic un 26 %, imprescindible per ser més sostenibles. Per això, exemples com el que visitam avui que fomenta l’autoconsum, són els que volem potenciar».

El vicepresident també s’ha referit a que no només la instal·lació de plaques fotovoltaiques en aparcaments són una prioritat per al Govern, «sinó que seguim potenciant altres formes de generació d’energia neta com són les comunitats energètiques i la instal·lació de plaques en cobertes i entorns urbans, amb l’objectiu de democratitzar la generació d’energia i aconseguir major sobirania energètica».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «amb aquestes dues convocatòries, que són prioritàries per al Govern, ja que donen un impuls a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en espais antropitzats com són els aparcaments, esperam poder sumar 30 MW de potència renovable. A més, ajudam aquelles entitats a poder complir amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica, una Llei que vull recordar que va ser pionera a nivell estatal, que ha estat i segueix sent un referent».

El que diu la Llei sobre els aparcaments

La Llei de canvi climàtic i transició energètica estableix que abans de l’1 de gener de 2025 els aparcaments existents s’han d’adaptar al que preveu en els articles 53.2, 53.3 i 66.1, excepte els de les empreses o administracions que disposin de més de deu aparcaments subjectes al que preveuen els articles esmentats; en aquest cas, s’hi haurien d’adaptar abans de l’1 de gener de 2027.

Article 53. Aprofitament dels grans aparcaments en superfície i de cobertes

2. En les instal·lacions existents de titularitat privada amb aparcament en superfície en sòl urbà que ocupi una àrea total de 1.500 metres quadrats o més i que tengui una potència contractada de 50 kW o més, s’hi ha d’incorporar generació solar fotovoltaica per a autoconsum, ja sigui a l’espai d’aparcament o a la coberta de les instal·lacions.

3. S’han de cobrir amb plaques solars de generació fotovoltaica els espais destinats a les places d’estacionament de tots els aparcaments de titularitat pública en sòl urbà ubicats en superfície que ocupin una àrea total superior a 1.000 metres quadrats.

Visita al Western Park

Tant el vicepresident del Govern com el director general d’Energia i Canvi Climàtic han visitat les obres d’instal·lació de plaques fotovoltaiques en l’aparcament del Western Park. Aquest projecte ha rebut una subvenció del programa SOBAL II per valor de 145.202 euros i gràcies a aquesta instal·lació se sumarà una potència de 1.280 MWh, dels quals 652 MWh seran per a l’autoconsum de l’empresa.

El director Territorial Balear del Grup Aspro, Rafael Abraham, ha indicat que «hi ha un compromís seriós en l'aposta per les energies renovables. Aquesta és la cinquena planta que construïm a Espanya. Abans de la crisi energètica ja iniciem aquest procés el qual ens permetrà buscar la viabilitat».

Cal afegir que aquesta empresa també està instal·lant pèrgoles fotovoltaiques en l’aparcament de l’Aqualand Arenal, que també ha rebut una subvenció del programa SOLBAL II per valor de 166.104 euros, que quan es posi en marxa sumarà 1,078 MWp més.