24 març 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El Parc natural d’Es Trenc incorpora un panell informatiu per millorar l’accés als aparcaments en els mesos de major pressió humana

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han visitat, aquest divendres, el Parc natural Es Trenc-Salobrar de Campos on ha finalitzat la instal·lació d’un panell que informarà sobre la disponibilitat de places a l’aparcament de na Tirapèl. D’aquesta manera, els usuaris que vulguin accedir al Parc natural en vehicle privat podran redirigir-se a l’aparcament de sa Barralina evitant embossos en aquest espai natural protegit. El panell s’ubica devora la rotonda de la carretera Ma -6040 en direcció a la Colònia de Sant Jordi.

Mir s’ha mostrat «molt satisfet per una actuació que contribuirà, de manera notable, a millorar l´ús públic dins aquest magnífic espai natural protegit culminant així una tasca que es va iniciar amb la posada en marxa de l’aparcament de sa Barralina que va contribuir a pacificar el trànsit en l’entrada de Ses Covetes». Amb tot, el conseller ha convidat la ciutadania «a visitar el Parc natural en transport públic, en la mesura que sigui possible».

Posteriorment, el conseller i el director general han supervisat les tasques de restauració de 6.000 m2 de sistemes dunars que s’estan executant al Parc natural amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) i on ja s’estan notant efectes positius. El projecte es va posar en marxa el darrer trimestre de 2021 i pretén recuperar l’espai que ocupaven tres dels sis quioscs-bar fixes que es van esbucar el 2017 per ordre del Ministeri de Medi Ambient. «Es tracta d’un dels projectes de restauració ambiental més ambiciosos que hem posat en marxa a l’arxipèlag i que pot servir d’exemple per al futur» tot recordant que «el sistema platja-duna de Sa Ràpita i des Trenc és un dels ambients amb major valor ecològic i un dels paisatges més representatius del litoral de Mallorca però justament pel fet d’estar situats a prop de la costa estan sotmesos a una major pressió antròpica i, per tant, són més susceptibles de rebre impactes negatius».

Mas, per la seva banda, ha destacat que, a banda de les tasques executades pel personal de la Conselleria, s’han organitzat 8 jornades de voluntariat ambiental amb els centres escolars de Campos en coordinació amb el centre d’aprenentatge Es Palmer. «Aquests activitats varen consistir en la plantació d’espècies pròpies dels sistemes dunars, retirada de residus de l’arena (sobretot plàstics i microplàstics), i retorn d’antigues acumulacions de posidònia», ha explicat el director general qui ha afegit que «gràcies a aquestes jornades els joves del municipi han tengut l’oportunitat d’implicar-se en les tasques de gestió i conservació de l’espai natural».

Finalment, Mir ha pogut saludar els membres de la primera brigada fixa de l’IBANAT composta per 5 persones. «Aquesta brigada és indispensable per dur a terme els treballs diaris de gestió com recuperació d’hàbitats, retirada de residus, actuacions contra les plagues, manteniment de cartelleria o tancaments. El conseller ha destacat que «amb aquestes incorporacions demostram que el Parc natural també pot ser un bon dinamitzador econòmic i té capacitat de generar llocs de feina».