LOGO CAIB
18 setembre 2023 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

El Govern es compromet a lliurar les dades sobre lloguers turístics als consells insulars

Foto de noticia


El vicepresident del Govern de les Illes Balears, Antoni Costa, s’ha compromès a desenvolupar en els pròxims mesos una fórmula que permeti compartir amb els consells insulars les dades sobre habitatges de lloguer turístic que acaba d’obtenir l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) i que permetrien a les institucions insulars potenciar la lluita contra l’oferta turística il·legal.

Així ho ha anunciat després de reunir-se amb el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, en una trobada a la qual també han assistit el secretari autonòmic d’Innovació i Societat Digital, Antoni Carmona; el conseller insular de Presidència, Antoni Fuster; la consellera insular d’Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, i el conseller insular de Turisme, José Marcial Rodríguez.

Abans de final d’any, l’ATIB iniciarà una campanya per controlar si els arrendaments que gestionen les empreses intermediàries estan donats d’alta en el cens de l’impost de turisme sostenible (ITS). Aquestes dades estan sent analitzades des de fa unes setmanes després que l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) les subministràs. Cal recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar en una sentència del 27 d’abril de 2022 que aquest tipus d’empreses estan obligades a facilitar la informació tributària a Hisenda, per controlar els arrendaments i la recaptació dels imposts corresponents del lloguer dels allotjaments turístics.

El vicepresident i l’executiu insular han subratllat «la sintonia i la necessària col·laboració» entre les dues institucions per aconseguir els objectius marcats, sobretot «per aprofitar els recursos dels fons europeus». «Necessitam canalitzar els fons europeus cap als projectes dels consells i els ajuntaments, i també cap als que tenguin les empreses. És un repte que tenim damunt la taula i que, fins ara, no s’ha aconseguit prou», ha explicat Costa, que ha subratllat els projectes que tenen a veure amb el cicle de l’aigua, «un element fonamental en matèria d’inversions per a aquest Govern».

Així mateix, Costa s’ha compromès a acompanyar els consells insulars «braç a braç» en l’exigència al Govern central perquè es renegociïn els convenis de carreteres.