27 gener 2023 Presidència

La presidenta Francina Armengol visita les oficines que tramiten els ajuts de rehabilitació energètica d’habitatges

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i de la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester, ha visitat una de les oficines que tramiten els ajuts de rehabilitació energètica per a habitatges. La visita ha estat al Col·legi d’Arquitectes de les Illes Balears, on l’ha rebuda el degà, Bernat Nadal, i també el president del Col·legi d’Administradors de Finques de les Illes Balears, Antonio Jaume.

En aquests moments hi ha obertes nou oficines arreu de les Illes Balears i està previst que se n’obrin dues més. Els ciutadans hi poden acudir per informar-se i tramitar els ajuts per rehabilitar els seus habitatges, així com fer el llibre de l’edifici o emprendre actuacions comunitàries a l’edifici. Actualment hi ha cinc oficines obertes a Mallorca (Palma, Inca i Manacor), dues a Maó i dues a Eivissa. Està previst que d’aquí a poques setmanes també s’habiliti una nova oficina a Ciutadella i una a Sant Francesc (Formentera).

Els ciutadans poden sol·licitar cita prèvia a través de la pàgina web orbaleares.com per poder ser atesos en aquestes oficines i així poder tramitar els diferents ajuts que en aquests moments hi ha en marxa. Aquesta tramitació es fa des dels col·legis professionals per poder agilitar el procés i garantir un assessorament adequat. Així mateix, els criteris per accedir a aquestes subvencions es varen treballar conjuntament amb els mateixos col·legis, els quals són el primer pas per a la tramitació de les ajudes i representen l’acompanyament i assessorament als ciutadans per, a posteriori, tramitar amb la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. Aquests col·legis són els següents: el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears; el Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca; els col·legis oficials d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d’edificació de Menorca, d’Eivissa i Formentera, i el Col·legi d’Administradors de Finques de les Illes Balears.

La presidenta Francina Armengol ha destacat que «a les Illes Balears tenim un parc d’habitatge envellit i poc eficient, per això els 18,5 milions dels fons europeus Next Generation que gestionam amb aquests ajuts ens permetran adaptar el parc d’habitatge actual i fer-lo més eficient. Això comportarà un estalvi econòmic en el consum energètic de la llar i contribuirà a mitigar els efectes del canvi climàtic i a construir un país més sostenible».

Per la seva banda, el conseller d’Habitatge, Josep Marí, ha dit que «volem agrair la gran tasca que duen a terme els col·legis professionals en la tramitació d’aquests ajuts. Aquesta nova fórmula ens permet arribar de manera molt més directa a la ciutadania; en aquests moments ja s’han rebut més de 300 consultes a les diferents oficines».

Ajuts

En aquests moments tenim obertes tres línies d’ajuts: programa 3, programa 4 i programa 5. El termini per presentar les sol·licituds de les tres línies acaba el pròxim 1 de setembre de 2023.

La primera de les convocatòries que es va publicar va ser la del programa 5, corresponent al llibre de l’edifici. Aquesta línia d’ajuts va destinada a les comunitats de propietaris d’edificis d’habitatges construïts abans de l’any 2000 que vulguin redactar el seu llibre de l’edifici o el projecte de rehabilitació.

El llibre de l’edifici és l’estudi tècnic que dona informació sobre les característiques de l’edifici i proporciona a la propietat les instruccions d’ús i de manteniment necessàries per allargar la vida útil de l’edifici i evitar-ne la degradació. En aquest estudi també es detallen les actuacions que cal fer per assolir les millores necessàries en eficiència energètica.

Pel que fa al programa 4, es tracta d’una línia d’ajuts als quals es poden acollir les persones que vulguin millorar l’eficiència energètica del seu domicili habitual. Les actuacions que es poden subvencionar són totes les que redueixin la demanda energètica un 7 % i les que suposin una reducció en el consum d’energia primària no renovable (EPNR) del 30 % o també una actuació que impliqui una millora en l’envolupant tèrmic de l’habitatge.

Aquestes actuacions són, per exemple, el canvi de finestres, la modificació de tancaments, el canvi de sistemes de climatització per uns que no utilitzin energies fòssils i utilitzin energies renovables o biomassa, entre d’altres.

Finalment, el programa 3 va destinat a subvencionar les actuacions en els elements comuns dels edificis d’habitatges, ja siguin plurifamiliars o unifamiliars, per millorar l’eficiència i l’estalvi energètic i la rehabilitació en general, tant si són primeres residències o segones o estan desocupades.

Aquestes actuacions han de suposar una reducció del 30 % del consum d’energia primària no renovable i també una reducció de la demanda en calefacció i refrigeració del 25 % o el 35 %, segons la zona climàtica. A més, hi ha les que impliquen la retirada de productes de construcció que tenguin amiant (un màxim de 1.000 € per habitatge o de 12.000 € per edifici).

Els ajuts es tramiten pel sistema de concurrència no competitiva i és exclusivament telemàtica, a través de la pàgina web de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura (habitatge.caib.es).

La resolució de les sol·licituds serà per ordre de presentació, segons la data i l’hora d’entrada al registre, sempre que la sol·licitud i la documentació que s’hagi d’aportar siguin completes.

Tota la informació es pot consultar a rehabilitaciohabitatges.caib.es.