LOGO CAIB
30 març 2023 Conselleria d'Afers Socials i Esports

Afers Socials preveu que les obres del centre de llargues estades «Residència Son Dureta» s’acabin a finals d’any

Foto de noticia

\ Disposarà de 120 places i donarà feina a un centenar de treballadors quan estigui en marxa

\ El cost de l’equipament ascendeix a 10,4 milions d’euros finançats amb fons europeus Next Generation

Les obres del centre de llargues estades per a persones en situació de dependència «Residència Son Dureta» que duu a terme la Conselleria d’Afers Socials i Esports, estaran enllestides a finals d’any. El nou equipament tendrà 120 places per a persones majors en situació de dependència i costarà 10,4 milions d’euros, que es financen a través dels fons europeus Next Generation procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (MRR).

Una vegada acabades les obres, l’equipament es transferirà al Consell de Mallorca perquè el posi en funcionament. La Conselleria d’Afers Socials i Esports hi seguirà vinculada a través del finançament de les places que s’incorporaran a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. Es preveu que la Conselleria destini al voltant dels 5 milions d’euros per al finançament de les places.

En aquests moments, ja s’ha aixecat tota l’estructura de tres pisos i s’està fent feina amb la distribució de les parets primes interiors. Ara mateix també s’està fent feina amb la col·locació de les instal·lacions d’aire condicionat, fontaneria i sistema elèctric i s’ha començat a col·locar la fusteria exterior.

Avui, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago i el director general d’Equipaments, Juanma Rosa, han acompanyat als arquitectes MIBA Architects que s’hi han desplaçat per fer seguiment de les obres. També hi han assistit el gerent del Consorci de Recursos Sociosanitaris i Assistencials, Juanma Martínez, i els responsables de l’empresa adjudicatària de les obres, Levantina Ingenieria y construcción SL.

Nou model de petites llars dins un mateix espai

Aquesta residència, com les que actualment construeix la conselleria d’Afers Socials i Esports a altres municipis de les Illes Balears, està pensada perquè s’assembli el més possible a una llar. Es tracta de crear petits mòduls de convivència que permetin una atenció més personalitzada. A més, des de la Conselleria, es fan concursos arquitectònics per tal de fer dissenys adaptats a l’entorn i a cada espai que contribueixin a una millor qualitat de l’atenció. També es millora la qualitat ambiental i l’optimització de les dimensions, amb un compromís sostenible, social i popular dels projectes.

Projecte Son Dureta

Es tracta d’un edifici de planta rectangular sobre una superfície de 5.900 metres quadrats, que consta de tres plantes, una de les quals, projectada per tenir accés directe al bosc de Bellver. L’equipament està configurat en sis mòduls de convivència amb l’objectiu que cadascun s’assembli el més possible a una llar i oferir una atenció el més personalitzada possible.

Aquest nou equipament s’afegeix a la resta de residències i centres de dia que estam construint a les Illes Balears per fer front a l’envelliment de la població, l’aposta pels serveis de proximitat i l’atenció a la dependència. Segons la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago «mai no s’havia fet un esforç tan gran per desenvolupar l’atenció a la dependència i l’aposta per nous equipaments. En vuit anys s’ha passat de 9.000 beneficiaris al 2015 a més de 21.000 beneficiaris al 2023. Mallorca està envellint i s’ha de seguir apostant per l’atenció a la dependència. Actualment hi ha 9 residències i 14 centres de dia en projecció. D’aquests n'hi ha ja de construïts, d'altres que ja estan en funcionament, altres que s'estan construint, que tenen un projecte arquitectònic avançat o en procés de licitació. Allò important és que cada legislatura s'avanci", ha destacat la consellera Fina Santiago, qui també ha apuntat que no sols en residències s’ha donat un bot quantitatiu i qualitatiu sinó que, dins l’atenció a la dependència "s'han promocionat i incrementat també altres serveis com el d'ajuda a domicili, el de teleassistència i les ajudes econòmiques, un ventall divers perquè a mesura que les nostres necessitats canviïn puguem adaptar-nos a un servei o altre".

La previsió és que, quan estigui en funcionament, doni feina a un centenar de treballadors.