24 març 2023 Presidència

La presidenta del Govern i la ministra Morant posen la primera pedra de la nova seu del SOCIB al Moll Vell de Palma

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Francina Armengol defensa «l’aposta clara del Govern per diversificar l’economia a partir de la ciència»

Les instal·lacions, amb un pressupost de 7,5 milions d’euros i cofinançades pel CSIC, s’ubicaran dins el projecte del Pol Marí

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, han posat aquest divendres la primera pedra de la nova seu del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), que s’ubicarà en el Moll Vell del port de Palma i que s’inclourà dins el Pol Marí, un projecte de foment d’R+D+I i divulgació del coneixement cientificotècnic.

A l’acte també hi han assistit el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Eloísa del Pino; el president de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears, Jaume Colom, i el director del SOCIB, Joaquim Tintoré.

La presidenta del Govern ha definit el dia d’avui «com a moment històric» perquè respon a «l’aposta clara del Govern per diversificar l’economia a partir de la ciència». En aquest sentit, Francina Armengol ha posat en valor la llei de ciència, «que inclou un compromís de finançament per al sector». Finalment, la presidenta ha reivindicat el nou edifici, que «significa una aportació econòmica important, que és un centre de primer nivell i que es connecta amb el projecte de pol marí per convertir la façana marítima en una façana de recerca, de ciència, de tecnologia i un centre de coneixement».

Les noves instal·lacions impliquen una inversió de 7,5 milions d’euros, que es cofinancen a parts iguals pel CSIC i el Govern, a través dels fons FEDER. L’edifici tindrà 3.840 m2 i donarà feina a entre 100 i 120 persones, incloent personal investigador sènior, investigadors i estudiants en formació, tècnics i administratius, així com professors visitants, etc. Les obres que ara comencen tenen un termini d’execució de gairebé dos anys i estaran finalitzades a final del 2024.

La seva construcció no només suposa una nova seu d’acord amb les necessitats del SOCIB, sinó que és una aposta per convertir les instal·lacions, a través d’un programa científic, tècnic i divulgatiu, en un punt de trobada i col·laboració entre institucions i agents socials i econòmics.

De fet, la nova seu del SOCIB s’emmarca dins un projecte més ampli, el Pol Marí, que té com a objectiu avançar i ajudar en la preservació del patrimoni natural marí de l’arxipèlag. A més de la seu del SOCIB, el Pol Marí inclourà noves instal·lacions per al Centre Oceanogràfic de les Illes Balears – Institut Espanyol d’Oceanografia, així com espais per fomentar les ciències de la mar i convertir el Pol Marí en la base d’infraestructures cientificotècniques per a l’ús de la comunitat científica i tecnològica nacional i internacional.

 

«SOCIB, bessó digital de la Mediterrània»

La nova seu del SOCIB també incorporarà la instal·lació «SOCIB, bessó digital de la Mediterrània», una representació digital de la mar que simularà escenaris de futur a través de models de predicció i fent servir dades a temps real, dades històriques i d’escenaris possibles. Aquesta eina ajudarà a protegir el medi marí i la costa, a donar resposta a crisis ambientals en temps reals i a fer front al canvi climàtic.

Aquesta instal·lació es finançarà amb els 46,5 milions d’euros que el Consell de Ministres va aprovar destinar al SOCIB durant els propers deu anys, una inversió que suposa multiplicar per quatre l’aportació mitjana anual que la institució rebia fins ara. Precisament, avui el Parlament de les Illes Balears ha autoritzat una inversió extraordinària per al SOCIB, de 46,8 milions d’euros entre 2024 i 2033, que precisa d’autorització parlamentària pel seu caràcter pluriennal.