23 març 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient i la UIB demanen col·laboració ciutadana per detectar calàpets a Eivissa

Foto de noticia


El grup de recerca d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB ha engegat una iniciativa de ciència ciutadana, a través de Biodibal, per recollir informació sobre l’estat de les poblacions de calàpet a l’illa d’Eivissa, on l’espècie es troba en perill crític d’extinció.

Aquesta acció s’emmarca dins l’àmbit del Pla Boscà de recuperació, conservació i maneig d’amfibis i rèptils de les Illes Balears. Concretament, a les línies relatives a l’avaluació de l’estat de conservació de l’espècie i la realització d’una campanya de ciència ciutadana per recollir informació sobre l’espècie a Eivissa.

Els problemes de conservació principals que presenta el calàpet estan associats a l’alteració i pèrdua del seu hàbitat per la urbanització, el dèficit hídric, l’abandonament agrícola i ramader, la modernització i l’ampliació de la xarxa de distribució d’aigua. Així, en general, hi ha una pèrdua generalitzada dels llocs de reproducció.

L’espècie es considerava freqüent als anys 60 a Eivissa, però ja ben entrats els anys 90 fou considerada més aviat rara. En tres dècades va patir una regressió demogràfica forta. Des d’aleshores, gairebé no hi ha registres documentats de la presència del calàpet a Eivissa, per la qual cosa se’n desconeix l’estat de conservació, si bé tot apunta a una situació crítica, la darrera avaluació de l’estat de conservació dels vertebrats de les Illes Balears catalogà la població del calàpet en la situació de perill crític. A Mallorca i Menorca, les poblacions es troben en un estat de conservació favorable.

Per això, les diferents institucions implicades, demanen que en cas de trobar un calàpet a Eivissa es faci una fotografia a l’amfibi i una altra a la bassa o safareig on s’ha trobat i es registri a l’aplicació de Biodibal, s’envii un missatge de Telegram o Whatsapp al 647 36 45 42, o al correu info.biodibal@fueib.org.

El calàpet (Bufotes balearicus) és una espècie d’amfibi, de l’ordre dels anurs, que només es troba a Mallorca, Menorca, Eivissa, Còrsega, Sardenya i la península Itàlica. Les femelles fan fins a 10 cm i els mascles, més petits, fins a 8 cm. El seu cos presenta una coloració de camuflatge, blanquinosa amb taques verdes.