LOGO CAIB
22 març 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Entre les dues UBS tenen més de 8.000 usuaris adscrits

Les noves unitats bàsiques de salut (UBS) de Son Ferrer i Peguera tindran més del doble de consultes que els centres actuals

Foto de noticia

Les futures unitats bàsiques de salut (UBS) de Son Ferrer i Peguera comptaran amb vint-i-una consultes de medicina i infermeria, onze més que als centres actuals. Es tracta d’un augment considerable a les dues instal·lacions, que millorarà notablement l’atenció als ciutadans dels dos nuclis urbans del municipi de Calvià. Ara mateix, entre les dues UBS tenen adscrits més de 8.000 usuaris.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, acompanyada del batle de l’Ajuntament de Calvià, Alfonso Rodríguez, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, han visitat els solars on s’ubicaran aquestes futures unitats bàsiques, que compten amb un pressupost de 8,3 milions d’euros.

La nova UBS Son Ferrer serà entre els carrers de Ca’n Ferrer, del Pit-roig i del Colom. Tindrà 1.571 metres quadrats de superfície construïda, la qual cosa significa una millora notable pel que fa a instal·lacions i accessibilitat respecte del centre actual. Es preveu que disposi d’una zona amb dotze consultes, set més que l’actual centre. En concret tindrà tres consultes de medicina, tres d’infermeria, una de pediatria, una d’infermeria pediàtrica, una de treball social, una de psicologia, una de farmàcia i una consulta polivalent.

A més d’aquestes consultes també disposarà d’una zona de cures i tècniques especials (amb una sala de cures i una sala de cirurgia menor), una zona d’extracció, una unitat d’atenció a la dona (amb una consulta de comare i una sala), una consulta de fisioteràpia i una unitat de salut bucodental amb quatre consultes.

Per la seva banda la futura UBS Peguera estarà ubicada en el carrer de Monte, 10 (cantonada amb el carrer de la Romana). Tindrà 1.317 metres quadrats de superfície construïda i es preveu que disposi d’una zona amb nou consultes, quatre més que l’actual centre. En concret tindrà tres consultes de medicina, tres d’infermeria, una de pediatria, una d’infermeria pediàtrica i una consulta polivalent.

A més també disposarà d’una zona de cures i una de cirurgia menor, una zona d’extracció, i una unitat de salut mental amb tres consultes.

 

300 milions d’euros d’inversions en infraestructures hospitalàries i d’atenció primària

Dins el Pla d’Infraestructures Sanitàries de la Conselleria de Salut i Consum, la Conselleria du a terme projectes pel valor de 300 milions d’euros a totes les Illes Balears, que suposen 3.000 llocs de feina directes i indirectes. Aproximadament 200 milions es destinen a crear, ampliar o reformar infraestructures hospitalàries, mentre que la resta, a construir i remodelar centres de salut, unitats bàsiques i noves bases del 061.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a reconvertir l’Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari Bons Aires; a ampliar l’Hospital de Manacor; a construir les noves Urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca i a reformar l’Hospital General (Palma).

A Menorca, destaca la reforma de l’Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d’euros a Can Misses.

Quant a l’atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a diversos projectes, entre els quals destaquen el Centre de Salut Nuredduna (Artà), les noves unitats bàsiques de Consell, Santa Margalida, Montuïri i Sant Joan, així com les obres de construcció dels centres de primària Bons Aires, Pere Garau i Son Ferriol (Palma), i el Centre de Salut Pollença. També es duen a terme remodelacions puntuals a centres com Emili Darder (Palma) i Sant Llorenç des Cardassar.

A Menorca hi ha en marxa el projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, amb 7,7 milions d’euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb 2,6 milions, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, amb prop de 3 milions d’euros.

Així mateix, hi ha en fase de projecte la primera Casa de Naixements Extrahospitalaris d’Espanya, en el recinte de l’Hospital Universitari Son Espases, amb una inversió estimada d’1,2 milions d’euros.