LOGO CAIB
22 març 2023 Presidència

El Govern assisteix a la presentació del nou parc solar fotovoltaic Es Rafalot, a Bunyola, que generarà energia renovable equivalent al consum de 12.000 famílies

Foto de noticia


La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Memòria Democràtica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, han assistit a la presentació del projecte del parc solar fotovoltaic Es Rafalot, a Bunyola, un projecte de la societat IFV Mallorca Sostenible.

El parc ocuparà un terreny de 100 hectàrees, de les quals 32 seran destinades a la generació d’energia renovable i la resta a integració paisatgística i agricultura, amb una inversió privada de 45 milions d’euros per a una planta amb una potència de 40 MWp, l’equivalent al subministrament d’energia de 12.000 famílies.

Armengol ha destacat que amb aquest projecte «garantim vida de present i de futur», amb una iniciativa privada «que suma a una qüestió col·lectiva, com és el canvi climàtic, i que és fonamental per assolir l’objectiu del 35% de producció de renovables el 2030», segons marca la Llei del Canvi Climàtic.

La presidenta ha insistit en l’aposta per la «transició energètica justa» del Govern, amb «la Llei del Canvi Climàtic i el seu desplegament, amb 233 milions d’euros de fons europeus per fer unes illes 100% renovables, posant en el darrer any més autoconsum que en la nostra històrica democràtica, amb l’augment dels parcs fotovoltaics i amb la descarbonització del transport col·lectiu».

Per part seva, el vicepresident Yllanes ha destacat que «des del Govern donam suport a aquests tipus d’instal·lacions d’energies renovables, ja que permeten la coexistència d’usos i fan de projectes tractors per a altres usos del sector primari. Vull recordar que la transició energètica representa una oportunitat important per diversificar la nostra economia i crear llocs de treball estables i de qualitat. En aquest cas concret, en la seva construcció hi participaran prop de 270 treballadors directes i uns altres 120 d’indirectes, a més de generar 15 nous llocs de treball durant la fase d’operació».

El Govern va declarar aquesta iniciativa projecte industrial estratègic el desembre de 2021.

En concret, el parc preveu les plantes de generació elèctrica renovable, però també el cultiu de garrova a 13 hectàrees, la qual cosa permetrà una producció de 54 tones l’any, la pastura de 60 ovelles, la plantació de 23.000 plantes aromàtiques i la instal·lació de 50 ruscs d’abelles, que podrien produir fins a 600 kg anuals de mel. A més a més, la iniciativa també preveu un itinerari educatiu per conscienciar els estudiants sobre la necessitat de les energies renovables.

També s’estableix la participació ciutadana, perquè, tal com disposa la Llei de canvi climàtic, IFV Mallorca Sostenible preveu fer una oferta pública per a la compra d’accions del projecte per part de ciutadans de fins al 20 %, que prioritza d’acord amb l’Ajuntament els veïns i veïnes de Bunyola.