7 juny 2023 <10aL>Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat

Un total d’onze ajuntaments se sumen al procés unificat d’oposicions del Govern per a policies locals, amb 35 places

Foto de noticia

Un total d’onze ajuntaments de les Illes Balears se sumen al procés unificat d’oposicions del Govern per a policies locals, i es delega en la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, a través de l’Escola Balear de l’Administració Pública (EBAP), l'execució d'aquest procés. Això representa un total de 35 places. Així ho ha detallat avui en roda de premsa la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat en funcions, Mercedes Garrido, en la qual ha estat acompanyada per la directora gerent de l’EBAP, María del Carmen Iglesias.

Garrido ha explicat que «en total hem format 530 policies locals, 140 dones i, a més, el sistema de la delegació de competències es mostra efectiu també perquè els ajuntaments més petits no hagin d’assumir un procés lent i costós per a aquests».

Concretament, els ajuntaments que han delegat les competències són: Ciutadella, amb 7 places; Maó, amb 6 places; Son Servera, amb 5 places; Manacor, amb 4 places; Sant Llorenç des Cardassar, amb 4 places; Santa Maria del Camí, amb 4 places; i Muro, Alaró, Fornalutx, Santanyí i Sineu, cadascun amb 1 plaça, respectivament.

L’objectiu és que el segon semestre de l’any es puguin fer les oposicions i, el primer semestre de l’any que ve, els cursos de capacitació, amb la qual cosa es podrà donar continuïtat a la formació de policies locals iniciada el 2022, en què 26 ajuntaments van delegar la seva competència, la qual cosa va suposar un total de 133 places.

En concret, el procés selectiu és únic per a cada illa. Ara, el següent pas serà la publicació de les bases i la convocatòria del procés de selecció.

La fase d’oposició constarà d’una prova d’aptitud física, d’una prova de coneixements tipus test i d’una prova d’aptitud psicotècnica i de personalitat. Una vegada superat el procés de selecció, els aspirants faran el curs de capacitació, imprescindible per accedir a la categoria de policia local.

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, per Resolució de 26 d’abril  de 2023 (BOIB núm. 56, de 2 maig de 2023), va iniciar el procediment per assumir les competències dels esmentats processos selectius, que va finalitzar el passat 16 de maig.

L’article 188 del Decret 40/2019, de 24 de maig, pel qual s'aprova el Reglament marc de coordinació de les policies locals de les Illes Balears, referit a la cooperació entre l’Administració de la Comunitat Autònoma i les entitats locals, dins d’un marc de cooperació, estableix la possibilitat que la consellera competent en matèria de coordinació de policies locals, mitjançant l’Escola Balear d’Administració Pública, assumeixi la competència que li sigui delegada per les entitats locals per convocar i gestionar tot o part dels processos selectius per cobrir vacants de la categoria de policia dels cossos de la policia local i les places de policies en els ajuntaments que no hagin constituït un cos de policia local. Cal recordar que el juny de 2022 es va modificar la normativa per agilitzar la selecció i la formació de nous efectius.

Programes de policia tutor i d’educació viària

El curs 2021-2022, el Programa Policia Tutor ha donat servei a unes 250 escoles de Balears i a 80.000 alumnes, amb 58 municipis adherits i 82 agents fent aquestes funcions (31 amb dedicació exclusiva i 51 amb dedicació parcial). Al llarg del curs 2021-2022, els agents feren unes 5.500 actuacions a Balears en tots els àmbits (escolar, familiar, TIC i via pública).

Pel que fa al Programa d’Educació Viària, cal destacar que s’hi van adherir 58 ajuntaments el passat curs (45 de Mallorca, 7 de Menorca, i 6 d’Eivissa i Formentera), va donar servei a més de 70.684 usuaris i va involucrar 94 agents de seguretat viària.