LOGO CAIB
21 març 2023 Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

La Comissió europea estudiarà la incorporació de les demandes del Govern al reglament sobre les plataformes digitals de lloguer turistic NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Comissió europea estudiarà la incorporació de les demandes del Govern al reglament sobre les plataformes digitals de lloguer turistic

El portaveu de l’Executiu balear, Iago Negueruela, i la consellera d’Hisenda i Relacions exteriors, Rosario Sánchez, traslladen a la directora de Turisme i Digitalització de Mercat Interior, Valentina Superti, la necessitat d’habilitar de capacitat sancionadora les autoritats competents    

 

El portaveu del Govern i conseller de Model econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la consellera d’Hisenda i Relacions exteriors, Rosario Sánchez, acompanyats de la directora general de Turisme, Isabel Vidal, s’han reunit avui matí amb la directora de Turisme i Digitalització de Mercat Interior de la Comissió europea, Valentina Superti, per traslladar-li les propostes de l’Executiu autonòmic envers el reglament sobre la comercialització del lloguer turístic a través de les plataformes digitals. Aquestes aportacions han rebut un ampli consens en el Comitè de les Regions, on les Balears han liderat el debat sobre aquesta qüestió.  

Els consellers han reconegut que aquest reglament estableix un marc legal per a l’intercanvi de dades dirigides a detectar l’oferta il·legal en el sector i millora la transparència en el procediment de registre dels propietaris. No obstant això, han exposat la necessitat de garantir la capacitat sancionadora de les autoritats competents per a sancionar aquestes plataformes en cas que no assumeixin la responsabilitat que suposa albergar una activitat fora de normativa.
Per la seva banda, Superti, ha reconegut la importància d’integrar el turisme en el seu territori, el seu ecosistema, i d’establir una coordinació permanent  entre les institucions europees, els estats membres i les  distintes regions. En aquest sentit, ha agraït les aportacions del Govern per millorar un reglament dissenyat per incrementar la transparència dels procediments que estableixen les plataformes digitals a l’hora d’ofertar lloguer turístic. Tanmateix, ha destacat la necessitat d’intensificar la col·laboració amb els governs autonòmics i locals per obtenir més informació dels propietaris que se anuncien en les esmentades plataformes i d’aquesta manera detectar eventuals irregularitats.
També ha refermat el compromís de la Comissió a l’hora de treballar en un major control i impulsar el debat que ja s’ha iniciat sobre aquesta qüestió en el Parlament europeu, tot amb l’objectiu de prendre decisions satisfactòries pels territoris que conformen la UE.
A continuació, i ja en la seu del Parlament europeu, Sánchez i Negueruela han traslladat les demandes abans exposades a la trobada que han mantingut amb Marie Audren, directora general d’HOTREC (Associació Europea d’Hotels, Restaurants, Bars i Cafès), i Matej Zezlin, responsable d’Afers Públics d’HOTREC. Els representants de l’hostalaria han compartit les propostes del Govern en la matèria esmentada i s’han compromès a fer-hi feina conjunta per que les institucions competents avancin en la millora de la normativa.   
En el mateix Parlament, els consellers han assistit a la inauguració de l’exposició Invisible though exposed. The fight for labour rights of hotel cleaning workers in the Balearic Islands, organitzada per l’eurodiputada l’Alícia Homs i dedicada a la feina i les reivindicacions de les cambreres de pis dels hotels. 
Per finalitzar el programa oficial, la delegació balear ha mantingut una trobada 
amb les eurodiputades socialistes Josianne Cutajar, Adriana Maldonado i Alícia Homs en el decurs de la qual han parlat de la feina que s’ha de dur a terme en el sí del Parlament europeu per esmenar el reglament que regula l’activitat de les plataformes, sempre sobre la base de les aportacions del Govern.