17 desembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Son Llàtzer forma els seus professionals en emergències obstètriques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Aquesta activitat formativa inclou un entrenament dirigit a una actuació ràpida i seqüencial que millori els resultats en aquest tipus d'atenció sanitària

El Servei d'Obstetrícia de l'Hospital Son Llàtzer forma els seus professionals en emergències obstètriques

Els assistents han participat en tallers pràctics i en la realització d'escenaris clínics simulats de distòcia d'espatles

El Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Son Llàtzer acull els dies 16 i 17 de desembre el curs Emergències obstètriques per distòcia d’espatles, hemorràgies, eclàmpsia, etc., dirigit a l’equip de comares, residents i facultatius especialistes d’àrea d’aquesta unitat.

L’objectiu del curs, impartit per mitjà de simulació clínica, és que els participants adquireixin competències per resoldre en equip una distòcia d’espatles i la resta d’emergències obstètriques seguint els principis de seguretat del pacient.

La distòcia d’espatla durant el part és una complicació poc freqüent que consisteix que l’espatla del nadó queda impactada en el pubis de la mare i li impedeix o li dificulta la sortida. Tot i que poc freqüent, és una complicació emergent ja que, quan succeeix, requereix una intervenció immediata i molt precisa per evitar conseqüències adverses, com pot ser una paràlisi braquial temporal o en algunes ocasions permanent.

Els professionals que s’enfronten a aquesta complicació disposen amb prou feines de 5 a 7 minuts per resoldre-la. Per això, estar adequadament entrenat i tenir una excel·lent coordinació i comunicació entre l’equip de professionals que atén al part és fonamental.

Així, la formació s’ha desenvolupat per mitjà de diferents estratègies metodològiques, comptant amb una primera part d’entrenament amb simuladors (maniquins) per al desenvolupament d’habilitats i la pràctica de maniobres d’extracció concretes i una altra part desenvolupada en un escenari clínic simulat —sala de parts— on s’ha treballat la importància de la coordinació i la comunicació entre els membres de l’equip.

L’ensenyament per mitjà de simulació de la distòcia d’espatles és el programa de simulació en el camp de l’obstetrícia que més beneficis en la morbiditat maternoneonatal ha demostrat. És recomanable entrenar-se en el lloc habitual de feina, ja que és la manera de descobrir les ajudes i barreres amb les quals l’equip es pot trobar el dia que es diagnostiqui una distòcia d’espatles. És, per això que s’ha dissenyat aquest curs en l’àmbit en què aquests professionals duen a terme la seva activitat.

El curs, organitzat per la Fundació d’Investigació de l’Hospital Universitari Puerta de Hierro (Madrid) mitjançant el Grup Espanyol de Seguretat Obstètrica, ha estat impartit pel doctor Óscar Martínez, de l’Hospital Universitari Puerta de Hierro; la doctora Elena Jiménez, de l’Hospital Universitari Son Espases; la doctora Marina Llull, la doctora Catalina Ramón i el doctor Javier Grau, adjunts del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Són Llàtzer; el doctor Ángel Crespo, del 061; Beatriz Pérez, comare de l’Hospital Universitari Son Llàtzer; Fátima Céspedes, comare de l’Hospital Universitari Son Espases i Elena Lombo, infermera pediàtrica del 061.

 

El curs ha tingut un acolliment magnífic per part dels professionals de la unitat, els quals han ressaltat la importància d’ampliar competències per abordar complicacions inusuals, però de vital importància quan succeeixen.

 

Aquesta activitat formativa ajuda a sistematitzar i protocol·litzar actuacions per disminuir la variabilitat en la pràctica clínica i millorar la qualitat assistencial. D’aquesta manera, cal repetir aquestes sessions i proporcionar als professionals una formació específica per mantenir les habilitats obstètriques sempre en el nivell òptim.