12 març 2020 <10aL>Presidenta

Armengol reclama al govern de l’Estat la restricció de les connexions marítimes amb Itàlia i altres zones més afectades pel Sars-CoV-2 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol reclama al govern de l’Estat la restricció de les connexions marítimes amb Itàlia i altres zones més afectades pel Sars-CoV-2

El Govern ha demanat a l’executiu central que estengui les bonificacions per als fixos discontinus als mesos d’abril i maig

Es duran a terme mesures complementàries a les que implementi l’Estat per garantir la liquiditat de les empreses i protegir els treballadors de les Illes

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat la restricció de les connexions marítimes amb Itàlia i amb les zones més afectades pel SARS-CoV-2, una mesura que ja es va reclamar «fa uns dies de manera urgent» al Govern central. Ho ha anunciat aquest dijous al Consolat de Mar després de la Mesa de Diàleg Social ampliada, que ha reunit les institucions públiques i els principals agents econòmics i socials de la comunitat.

El primer missatge que ha volgut donar la presidenta, però, ha estat de condol als familiars de la víctima mortal a causa de la malaltia a les Illes Balears, així com de suport a les famílies de les persones ingressades.

El fet de ser una comunitat insular, ha explicat després, ha empès a «extremar» les mesures adreçades a contenir l’expansió del coronavirus, amb la prioritat de protegir els col·lectius més febles. Per aquest motiu, ha tornat a fer una crida a l’Estat perquè entengui que la insularitat «permet controlar millor» l’entrada de gent a les Illes que provengui de les zones més afectades: «Hem demanat mesures de contenció i mesures econòmiques perquè la gent no pateixi tant davant aquesta situació sobrevinguda», ha expressat.

De fet, durant la reunió s’han exposat algunes de les accions que es duran a terme per pal·liar els efectes socioeconòmics de la malaltia. Per exemple, a petició dels agents econòmics i socials, es crearà de manera imminent una comissió de treball que es convocarà de manera periòdica per pactar les mesures que el Govern pugui posar en marxa, com es va fer per abordar la crisi de la caiguda de l’operador turístic Thomas Cook.

Ara bé, s’espera que l’Estat aprovi les seves pròpies mesures, per poder-les aplicar a les Illes Balears i per adoptar-ne de complementàries a fi que siguin més eficients. En aquest sentit, el Govern ha exigit també a l’Estat que s’estenguin les bonificacions de les cotitzacions a la seguretat social dels treballadors fixos discontinus als mesos d’abril i maig. També ha demanat que els afectats per un expedient temporal de regulació de l’ocupació puguin rebre la prestació per atur, però sense consumir-la, com també que les persones que no arribin al mínim de cotització puguin rebre-la. Armengol ha apuntat que entre el Govern i els sindicats també es farà un seguiment de tots aquests processos per garantir el dret dels treballadors.

D’altra banda, s’han reclamat mesures per facilitar la liquiditat de les empreses i que aquestes puguin afrontar les despeses generades. De fet, dilluns estan convocats els agents del sistema financer de les Illes per abordar un pla de mesures complementàries que garanteixin la liquiditat a les empreses i la protecció dels treballadors de la nostra comunitat.

Reunió amb Pedro Sánchez

El Govern fa un seguiment minut a minut de la malaltia i de les seves conseqüències, tant sanitàries com sociolaborals. La presidenta ha explicat que s’aniran prenent mesures cada dia i s’adaptaran a cada escenari. A més, Armengol es reunirà dissabte per videoconferència amb el cap de l’executiu central, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics per fer-ne un seguiment interterritorial.

De més a més, la presidenta es reunirà amb tots els grups parlamentaris per exposar les mesures que es duran a terme i l’estat actual de la malaltia. Armengol també ha sol·licitat una compareixença extraordinària al Parlament per debatre i acordar de forma pública les mesures més adients. «Necessitam unitat d’acció política, institucional i de la societat civil. És un moment complicat, però la responsabilitat, la serenor i l’acció unitària farà que tota la ciutadania pugui superar una crisi que afecta tot el món», ha expressat la presidenta. «Ens en podrem sortir i també podrem redreçar la situació econòmica. No estalviarem cap esforç perquè aquesta crisi causi el menor efecte possible a la nostra comunitat», ha insistit.

Responsabilitat social

Armengol ha agraït la confiança i la responsabilitat social davant la malaltia, la qual, tot i que té una incidència baixa a les Illes i afecta de manera lleu el 80 % dels infectats, pot tenir complicacions en les persones més vulnerables. «Tenim una responsabilitat molt clara que ens obliga a estar tan previnguts com sigui possible. Aquesta situació és la que ens fa adoptar mesures que tenen l’objectiu principal d’evitar aglomeracions de gent de risc i d’altres regions», ha apuntat, i hi ha afegit que «la nostra recomanació, i on entenem que hi ha una part important de responsabilitat social, és la d’evitar les concentracions de persones que no siguin estrictament necessàries».

La presidenta també ha recordat que és molt necessari que se segueixin totes les recomanacions de prevenció que fan el Servei de Salut, el Ministeri de Salut i l’Organització Mundial de la Salut, que treballen de forma coordinada en tot moment: «Ens en sortirem més aviat i millor si actuam d’aquesta manera».

Altrament, ha agraït la feina de tot el personal sanitari i ha fet incidència en la «confiança plena» que hi ha en la seva tasca. «Tenim un servei sanitari excel·lent, amb magnífics professionals que actuen a l’atura de les dificultats que suposen situacions com aquesta», ha apuntat.

A la reunió han assistit:

— Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears

— Aina Calvo, delegada del Govern a les Illes Balears

— Josep Lluís Colom, conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública del Consell de Mallorca

— Susana Mora, presidenta del Consell Insular de Menorca (per videoconferència)

— Carolina Escandell, consellera de Benestar Social del Consell d’Eivissa (per videoconferència)

— Juan Miguel Costa, director insular de Turisme del Consell d’Eivissa (per videoconferència)

— Alejandra Ferrer, presidenta del Consell Insular de Formentera

— Juan Pedro Yllanes, vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius

— Pilar Costa, consellera de Presidència, Cultura i Igualtat

— Fina Santiago, consellera de Serveis Socials i Esports

— Patricia Gómez, consellera de Salut i Consum

— Rosario Sánchez, consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors

— Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

— Llorenç Pou, director general de Model Econòmic i Ocupació

— Rosa Ana Morillo, director general de Turisme

— Virginia Abraham, directora general de Treball

— Vanessa Rosselló, directora general de Promoció Econòmica

— Xavier Ramis, director general de Transport Aeri i Marítim

— Carmen Planas, presidenta de CAEB

— José Luis García, secretari general de CCOO

— Alejandro Texías, secretari general d'UGT

— Justo Saura, president de PIMEB (per videoconferència)

— Rafael Roig, president d’FEBT, FEHM i president de l'Agrupació de Cadenes Hoteleres

— Francesc Mulet, president d'AVIBA

— Bartolomé Servera, de AFEDECO

— Manuel Sendino, Federació Hotelera d'Eivissa i Formentera (per videoconferència)

— Azucena Jiménez, presidenta ASHOME (per videoconferència)

— Antoni Serra, president HABTUR

— Joan Gual, president de l'Autoritat Portuària

— Antoni Mercant, president de la Cambra de Comerç de Mallorca

— Rubén Adrián, president de la Cambra de Comerç de Menorca (per videoconferència)

— José Luis Benítez, Cambra de Comerç d'Eivissa (per videoconferència)

— Antoni Salas, president FELIB