4 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

COVID-19: Actuar sobre els factors de risc pot evitar una tercera part dels càncers a les Illes Balears NNota Informativa

La meitat dels homes i un terç de les dones seran diagnosticats de càncer en algun moment de la seva vida

COVID-19: Actuar sobre els factors de risc pot evitar una tercera part dels càncers a les Illes Balears

L’addicció al tabac provoca més del 50 % dels casos de càncer en el conjunt de les Illes Balears

Una tercera part dels càncers es pot evitar si s’actua sobre els factors de risc. Adoptar una alimentació saludable, reduir el tabaquisme —el qual està relacionat amb el 50 % dels casos— o reduir el consum d’alcohol pot ajudar a disminuir el risc de ser diagnosticat de càncer.

Així ho indiquen les dades de la REDECAN (Xarxa Espanyola de Registres de Càncer) entre les quals es troben les del Registre de Mallorca, que també preveu que la meitat dels homes de les Illes Balears i un terç de les dones seran diagnosticats de càncer en algun moment de la seva vida.

En el conjunt de la població, el tumor més freqüent és el de còlon i recte, seguit pel de pròstata, el de mama i el de pulmó. Segons les dades de la Conselleria de Salut i Consum, la projecció de la incidència per a aquest any 2021 a les Balears és de més de 920 casos de càncer de pròstata, 670 de colorectal i prop de 560 de pulmó entre els homes, i al voltant de 830 casos de càncer de mama, 440 de colorectal i aproximadament 200 de pulmó entre les dones.

 

Factors de risc

És necessari remarcar la importància de mantenir estils de vida saludables:

1. No fumar i, si es fuma, demanar assessorament per deixar-ho.

2. Gaudir de la dieta mediterrània.

3. Moderar o eliminar el consum d’alcohol.

4. Practicar exercici físic adaptat a la capacitat individual de manera regular.

5. Evitar l’excés de pes.

6. Conèixer el propi cos. Consultar si es detecta alguna anomalia (bony, secreció o canvis a la pell).

7. Consultar si es tenen antecedents familiars.

 

Programes de cribratges

La pandèmia causada per la COVID-19 ha tingut un impacte elevat en els diferents programes de detecció precoç de càncer. Durant l’estat d’alarma es van interrompre les invitacions per fer les mamografies de cribratge de càncer de mama a causa del caràcter no urgent del cribratge i amb l’objectiu de disminuir la transmissió en la població participant.

El 19 de juny es van reprendre, mantenint les mesures de seguretat establertes: les citacions es fan de manera telefònica, un fet que ha generat més participació en el programa el darrer semestre del 2020 que quan se citava per carta. A més, per evitar aglomeracions a les sales d’espera s’han espaiat les cites i es demana puntualitat; s’emplena un qüestionari de salut, i es recorden les 3M: mascareta, distància interpersonal i higiene de mans.

A fi de recuperar l’activitat perduda durant l’estat d’alarma, també es donen cites els dissabtes i diumenges. El passat mes d’octubre ja s’havia igualat la xifra de 2019. L’any va acabar amb un augment de la participació en el Programa de Detecció de Càncer de Mama del 18,02 %, una dada similar a la que hi hagué en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon.