1 d’abril 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut reforça els recursos d’atenció sanitària a persones en risc per conducta suïcida amb dos treballadors socials, dos infermers i dos psicòlegs clínics NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
En la jornada participa l’equip de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi

Salut reforça els recursos d’atenció sanitària a persones en risc per conducta suïcida amb dos treballadors socials, dos infermers i dos psicòlegs clínics

Primera reunió anual de l’equip d’atenció i prevenció del suïcidi (APS) suprasectorial

L’equip d’atenció i prevenció del Suïcidi (APS) suprasectorial format per psiquiatres, psicòlegs clínics, infermeres de salut mental, treballadors socials i professionals del 061 han mantingut avui la primera reunió anual.

 

L'objectiu de la trobada ha estat establir actuacions que garanteixin l’homogeneïtat en l’atenció, la posada en comú dels procediments i les aportacions que contribueixin a la millorar-la.

 

La responsable de l’Observatori del Suïcidi i coordinadora autonòmica per a la prevenció de la conducta suïcida, Nicole Haber, ha manifestat el compromís ferm del Servei de Salut en la prevenció del suïcidi amb la incorporació de dos treballadors socials, dos infermers i dos psicòlegs clínics a l’equip APS, que s’afegeixen als 9 professionals amb dedicació exclusiva i 17 professionals a temps parcial.

 

En la jornada ha participat l’equip de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi, que aquests dies és a Mallorca per fer un treball de coordinació amb l’Observatori del Suïcidi.

 

Segons Haber, la Fundació ha col·laborat en l’assessoria tècnica i estratègica del Pla de Prevenció, Actuació i Abordatge de la Conducta Suïcida de les Illes Balears. «Andoni Anseán, president de la Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi, ha cooperat en l’elaboració de diferents plans de prevenció de la conducta suïcida d’altres comunitats autònomes, i és un referent nacional i internacional en la matèria», ha assegurat.

 

Atesa la localització dispersa dels professionals de l’equip, distribuïts en tots els hospitals de les illes, es preveuen dues reunions generals anuals i dues activitats formatives obligatòries.

 

Atenció i prevenció del suïcidi (APS)

 

L’APS és un equip multiprofessional especialitzat, que ofereix un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi. El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ. És una atenció ambulatòria altament especialitzada i intensiva (de 3 a 6 mesos), amb intervencions terapèutiques individuals i grupals.

 

D’acord amb el que ha explicat Haber, els professionals duen a terme un abordatge interdisciplinari basat en intervencions psicoterapèutiques, psicosocials, psicoeducatives i psicofarmacològiques amb els recursos necessaris de l’àmbit d’educació, serveis socials, serveis de protecció del menor i sanitat. «El professional d’APS rep el pacient en 24-72 hores des de la valoració psiquiàtrica a urgències. Després de l’alta i amb el consentiment del pacient, el professional contactarà amb ell per a una altra valoració al cap de 7 dies».                                                                                                                    

                                                                         

El programa complementa l’activitat assistencial que la persona rep o pugui rebre en el conjunt dels dispositius que conformen la xarxa de salut mental i hi dona suport. També ofereix atenció als familiars i a l’entorn proper.