3 d’agost 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Consulta d'Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) ha prestat assistència a dues-centes persones en el primer any NNota Informativa

La Consulta d'Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) ha prestat assistència a dues-centes persones en el primer any

Aquest nou servei ha atès, en total, mig miler de consultes. Sis de cada deu visites han estat d’homes, de 25 a 45 anys

La nova Consulta d’Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS), que es va crear a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera el juny de 2019, ha complert un any i en aquests dotze mesos ha atès dues-centes persones, el 60 % de les quals han estat homes i el 40 %, dones.

L’objectiu d’aquesta consulta era fer diagnòstics ràpids, prevenció i tractament precoç de les infeccions de transmissió sexual amb la finalitat d’evitar-ne el contagi, combatre la infecció, impedir les reinfeccions i prevenir les complicacions.

L’equip multidisciplinari de professionals que componen la CAITS —entre els quals les doctores Marta Serra Torres, del Servei de Dermatologia; Olga López Berastegui, del Servei de Medicina Interna, i Susana Ramón Torres, del Servei de Microbiologia; a més de Sonia Navarro Camacho, infermera especialitzada en malalties de transmissió sexual i supervisora de Consultes Externes— ha atès gairebé cinc-centes consultes, 337 de les quals han correspost a la consulta d’infermeria i 118 a la consulta mèdica. Del total d’aquest mig miler de consultes, 247 han estat primeres visites (177 a infermeria i 70 a medicina) i 208 han estat segones consultes (160 a infermeria i 48 a medicina).

La consulta ha tingut una freqüència setmanal, el divendres de 8.00 a 13.30 h, excepte en l’estat d’alarma sanitària, durant el qual es van suspendre les consultes presencials. Amb l’objectiu d’arribar al nombre més alt possible d’usuaris, a més de ser gratuïta no ha requerit cita prèvia ni targeta sanitària,.

Al voltant del 20 % dels pacients asimptomàtics han requerit tractament, perquè se’ls ha diagnosticat alguna malaltia de transmissió sexual; a més, s’han duit a terme tres vacunacions per evitar infeccions en el futur.

La infecció de transmissió sexual més diagnosticada en aquesta nova consulta ha estat la clamidiosi, causada pel bacteri Chlamydia trachomati; es tracta de la malaltia d’aquest tipus més habitual, perquè pot infectar tant homes com dones; a més, la majoria de les persones amb clamidiosi no presenta símptomes. Per ordre de prevalença, hi segueixen la gonorrea, la sífilis, la infecció pel VIH i l’hepatitis.

Com hem dit, la majoria dels pacients atesos han estat homes, perquè han representat el 60 % dels usuaris. La mitjana d’edat de totes les persones ateses s’ha situat en la franja de 25 a 45 anys.

La Dra. Olga López ha explicat que «hi ha satisfacció en l’equip perquè les xifres d’aquest primer any són bones, malgrat l’aturada per la COVID-19, i això significa que a la població li ha arribat l’existència d’aquesta nova consulta, que està resultant funcional». Així mateix, ha reconegut «la tasca del Servei de Microbiologia, que precisament ara, coincidint amb la COVID-19, està suposant un sobreesforç».

Per la seva banda, Sonia Navarro ha destacat «el gran volum de visites ateses per la consulta d’infermeria, que és on es prenen les mostres i s’administren els tractaments i les vacunes». Així mateix, ha valorat que «als pacients se’ls resol en la mateixa consulta el diagnòstic, el tractament i la vacunació, si fa falta, cosa que els suposa una gran comoditat; a més, hem tingut l’oportunitat d’impartir-los educació per a la salut, sobretot als pacients més joves».