14 juny 2018 | <9ªL> Presidenta

El Govern presenta el Pla Integral de Formació Professional, dotat amb 428 milions d’euros per arribar a 40.000 estudiants NNota Informativa

El Govern presenta el Pla Integral de Formació Professional, dotat amb 428 milions d’euros per arribar a 40.000 estudiants

Armengol ha manifestat que l’objectiu és augmentar en 13.000 el nombre d’alumnes d’FP d’aquí a 2021, generar oportunitats laborals de qualitat i millorar la competitivitat de l’economia
 
Es preveu crear nous centres integrats, ampliar l’oferta de formació dual i potenciar els programes de segona oportunitat

 
«Volem incrementar en 13.000 el nombre d’alumnes d’FP en els pròxims 4 anys i arribar a 40.000 alumnes anuals, un 48 % més que ara. L’objectiu és crear oportunitats laborals de qualitat i augmentar la competitivitat i productivitat de la nostra economia». La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada dels consellers d’Educació i de Treball, Martí March i Iago Negueruela, ha fet aquestes declaracions després que la Mesa de Diàleg Social hagi aprovat el Pla Integral de Formació Professional de les Illes Balears 2018-2021, dotat amb 428,1 milions d’euros, en el marc del Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social.
 
Armengol ha destacat l’alta taxa d’inserció laboral de l’FP i que, per primera vegada, Balears presenta un full de ruta de la formació professional integrada en què les dues conselleries competents estableixen els punts estratègics des d’una visió de la formació al llarg de tota la vida, refermant la relació entre l’àmbit educatiu i el laboral. L’esborrany d’aquest document, elaborat per les conselleries d’Educació i Universitat i de Treball, Comerç i Indústria, s’ha presentat també al Consell Escolar de les Illes Balears i a la Mesa Sectorial d’Educació.
 
La presidenta ha volgut posar en relleu que «la segona partida més important del Pla, de 65 milions d’euros, es destinarà a formació dual, perquè cada any 1.500 persones aprenguin de la millor manera al lloc de feina». En aquest sentit, també ha assenyalat que s’invertiran 38 milions d’euros en programes de segona oportunitat i que es preveu, entre altres coses, obrir una extensió de l’Escola d’Hoteleria a Eivissa, passar de 4 a 9 centres integrats d’FP i promoure la presència igualitària d’homes i dones a les diferents famílies professionals.
 
«Posam l’FP al lloc que es mereix i donam oportunitats al talent. El Pla dona resposta a la demanda de professionals qualificats per part de les empreses i posam a l’abast de la societat eines perquè tothom tengui oportunitats per progressar i desenvolupar-se professionalment», ha afegit la titular de l’executiu.
 
Les previsions de tots els estudis indiquen que la majoria de llocs de feina seran per a professionals amb una qualificació de tècnic o de tècnic superior, i la Comissió Europea adverteix que en un futur pròxim el nombre de persones amb aquesta qualificació serà insuficient. Per això, es fa necessari impulsar un pla integral de formació professional que posi en valor aquests ensenyaments, promogui l’augment de treballadors qualificats i, sobretot, garanteixi un compromís conjunt de l’Administració, les entitats socials, les empresarials i altres col·lectius, per millorar la formació dels treballadors en general, des del convenciment que repercutirà en el seu benestar, en la competitivitat de les empreses i en la millora del model econòmic.
 
El Pla Integral de Formació Professional preveu diverses línies d’actuació que impliquen les administracions, les empreses i els agents socials. El document fa una aposta clara per una formació professional de qualitat que impulsi la innovació pedagògica i adaptada a les necessitats actuals de les empreses, els centres integrats de formació professional, la promoció del reconeixement dels títols en les ofertes d’ocupació de les administracions i de les empreses, i la millora i ampliació de l’oferta formativa. El Pla recull la col·laboració i coordinació entre la formació professional i les empreses, i la promoció i difusió de la formació professional, a més de la internacionalització dels centres i la millora en competències tan importants com el treball en equip, l’emprenedoria i el coneixement d’idiomes, entre d’altres.
 
Totes aquestes mesures s’encaminen a reduir l’abandonament escolar prematur i afavorir el retorn a la formació mitjançant el sistema integrat de formació professional. Algunes d’aquestes línies d’actuació ja estan en marxa i d’altres està previst que s’implantin en els propers anys.
 
El pressupost del Pla: 428,1 milions d’euros
El Pla es desglossa en les següents partides pressupostàries: 288,8 milions d’euros per a l’adaptació de l’oferta integrada d’FP a les necessitats de les empreses per millorar el model econòmic; 22,9 milions d’euros per a l’ampliació de la xarxa de centres públics d’FP; 65,5 milions d’euros per a l’impuls de l’oferta integrada d’FP dual; 5 milions d’euros contra l’abandonament escolar; 38,5 milions d’euros per al retorn de les persones a la formació; 2,8 milions d’euros per a la posada en valor dels estudis d’FP; 3,4 milions d’euros per a la promoció d’una FP de qualitat; 0,4 milions d’euros per a la millora de la coordinació entre FP i empreses, i 0,5 milions d’euros per a l’impuls del sistema integrat d’FP entre administracions educatives i laborals.
 
Algunes mesures concretes del Pla Integral d’FP
El Pla planteja un seguit de reptes que s’hauran d’assolir en el període que va des del 2018 al 2021:
 
  • Incrementar en 13.000 el nombre d’alumnes d’FP en els pròxims 4 anys, per arribar als 40.000 estudiants el 2021, un 48 % més que a l’actualitat.
  • Aconseguir que un 10 % d’alumnes del règim general estiguin matriculats a l’FP, fins a arribar a 18.000 alumnes.
  • Assolir que un 30 % dels treballadors ocupats i un 25 % de desocupats segueixin accions d’FP l’any 2021.
  • Incrementar la xarxa de centres integrats d’FP fins a arribar a 9 centres el 2021; als 4 existents (3 a Mallorca i 1 a Eivissa), s’hi afegiran, entre d’altres, 2 CIFP de nàutica (un a Palma i un a Maó), 2 CIFP d’hoteleria i turisme (1 a Alcúdia i 1 a Ciutadella), i l’extensió de l’Escola d’Hoteleria a Eivissa.
  • Posar en marxa els 3 centres de referència nacional (nàutica, turisme i atenció a les persones).
  • Consolidar una oferta de formació dual i formar almenys 1.500 alumnes cada any.
  • Incrementar el nombre de persones que es beneficien anualment de programes de segona oportunitat per tornar al sistema formatiu integrat.
  • Promoure la presència igualitària d’homes i dones a les diferents famílies professionals.
  • Potenciar l’Institut d’Ensenyaments a Distància de les Illes Balears.
  • Crear sistemes territorials i programes específics per millorar l’orientació professional.
  • Potenciar les campanyes divulgatives i les accions per reconèixer l’excel·lència d’aquests ensenyaments, per tal de promocionar aquesta formació entre els joves i la ciutadania en general.