29 març 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Estratègia de Recerca i Innovació en Salut 2023-2027 impulsarà la investigació biomèdica a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Estratègia de Recerca i Innovació en Salut 2023-2027 impulsarà la investigació biomèdica a les Illes Balears

Incidirà en la captació i retenció de talent, en el foment de l’excel·lència, en la projecció internacional de l’activitat investigadora i la difusió i participació de la ciutadania

L’Estratègia d’Investigació i Innovació en Salut 2023-2027 suposarà una passa més cap a la consolidació de la recerca biomèdica translacional -amb el consegüent impacte positiu en la qualitat de vida de la població- i cap a una economia més competitiva i sostenible. Així ho ha explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant la presentació del document, que inclou gairebé 50 accions pressupostades en devers 27 milions d’euros per als pròxims 5 anys.

Gómez ha explicat que l’Estratègia, liderada per la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, és la continuació de la labor intensa que s’ha fet els darrers anys i permetrà enfortir la col·laboració entre la investigació bàsica i la investigació clínica, promovent actuacions en què puguin treballar conjuntament els professionals d’ambdós àmbits, amb la finalitat de donar valor als resultats de recerca obtinguts.

L’Estratègia, ha explicat la directora general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Assumpció Sánchez, s’estructura en 7 objectius, 5 eixos estratègics, 11 línies d’acció i 47 accions, i incidirà en aspectes com ara la captació i retenció de talent, el foment de l'excel·lència dels grups i entitats dedicats a la investigació i la innovació, la projecció internacional de l’activitat que duen a terme aquestes entitats i el foment de la difusió i la participació de la ciutadania. Tot això sempre en la línia de prioritats definides en l’àmbit europeu i estatal, i d’acord amb les capacitats de les Illes Balears.

 

Fites assolides en recerca i innovació en salut

Gómez ha destacat que les Balears estan compromeses amb la investigació en salut i ha citat algunes de les fites més importants que s’han assolit els darrers anys, com per exemple l'acreditació de l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) per part de l'Institut d’Investigació Sanitària Carles III en 2019. Actualment, ha dit Gómez, l’IdISBa aglutina al voltant de 800 investigadors en 53 grups de recerca i la seva feina és motiu d’orgull per a tota la societat.

També s’ha referit a l’aprovació i implementació posterior del Decret que estableix el règim jurídic del personal investigador dels instituts de recerca sanitària de les Illes Balears. Aquest Decret va permetre que en 2021 sortís la primera oferta pública d’ocupació, dirigida a estabilitzar 7 investigadors principals.

Una altra fita clau va se la creació de la Facultat de Medicina, en la qual l'any passat es va graduar la primera promoció d’estudiants i on el pròxim curs s’oferiran 9 places més i s’arribarà així a les 69.

La consellera també ha recordat la inclusió, el 2021, del Programa Balears MedTech en el Pla d’Inversions Estratègiques Illes Balears 2030 per impulsar un pol d’innovació biomèdica i en salut a les Illes Balears, creant una aliança estratègica entre centres assistencials de referència, institucions de recerca, universitat, parc tecnològic, empreses del sector i inversors locals i internacionals.

Finalment, la darrera fita important ha estat l’aprovació el 2022 de la Llei de ciència, tecnologia i innovació de les Illes.

«Avui feim una passa més i és motiu per estar satisfets. Tenim una estratègia que demostra la voluntat de continuar impulsant la recerca i la innovació sanitàries com un dels motors de benestar i desenvolupament de la nostra societat; estratègia que ha de contribuir als canvis socials i econòmics que tots volem per a les nostres illes», ha conclòs la consellera.

La jornada de presentació de l’Estratègia ha comptat també amb la participació de Lluís Montoliu, investigador científic del Centre Nacional de Biotecnologia, el qual ha impartit la conferència titulada «La importància de donar valor als resultats de recerca en salut i transformar-los en benefici per a les persones i per al progrés econòmic d’una regió».

El programa de la jornada tanca amb una taula rodona amb el títol «Aspectes i actors clau d’una estratègia de recerca i innovació en salut», en la qual participen Pilar Gayoso, subdirectora general de Recerca en Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa de l’Institut de Salut Carles III; Pilar Morgade Saavedra, directora de l’Àrea de Planificació i Promoció de Recerca Sanitaria en ACIS (Galícia); Antonia Obrador Hevia, investigadora de l’IdISBa i de la Unitat de Genètica i Genòmica de les Illes Balears, i Paula Adam Bernad, directora d’AQUAS (Àrea de Recerca-Unitat associada a INGENIO-CSIC). Moderarà Julia García Fuster, subdirectora científica de l’IdISBa i directora del IUNICS.