14 febrer 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la Primera Jornada Balear de Rehabilitació Cardíaca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la Primera Jornada Balear de Rehabilitació Cardíaca

Té com a objectius explicar els beneficis de la rehabilitació cardíaca i actualitzar les recomanacions sobre els factors de risc cardiovascular

L’Hospital Universitari Son Llàtzer acull la Primera Jornada Balear de Rehabilitació Cardíaca i Prevenció Secundària Cardiovascular, organitzada pel Dr. Joan Torres i el Dr. Tomàs Ripoll, membres del Servei de Cardiologia. Ha estat inaugurada per la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Juli Fuster, acompanyats pel gerent de Son Llàtzer, Francisco Marí, i els responsables dels serveis de Cardiologia, Tomàs Ripoll, i Rehabilitació, Carmen Buen.

Els objectius de la trobada són donar a conèixer els beneficis de la rehabilitació cardíaca i actualitzar les recomanacions sobre els factors de risc cardiovascular i el tractament antitrombòtic dels pacients amb alguna malaltia cardiovascular. La rehabilitació cardíaca és un procés multidisciplinari que té com a objectiu la recuperació física, psicològica, social i laboral dels pacients amb alguna malaltia cardiovascular.

En la Jornada s’han abordat cinc temes clau: l’actualització de les indicacions i de la metodologia de la rehabilitació cardíaca; la posada al dia en el tractament farmacològic de la diabetis, la dislipèmia i la hipertensió en els pacients amb alguna malaltia cardiovascular; els darrers avenços en el tractament antiagregant en aquests pacients, i la proposta de protocol de prevenció secundària després d’una síndrome coronària aguda en el Sector Sanitari de Migjorn.

Cal assenyalar que les malalties cardiovasculars continuen essent la causa principal de mort a les Illes Balears: de les 8.206 defuncions registrades en 2018, el 28 % varen ser causades per alguna malaltia del sistema circulatori. De fet, el Codi Infart registra cada any a les Illes Balears uns quatre-cents casos d’infart amb elevació del segment ST, el 75 % dels quals són patits per homes, i si s’hi afegeix la resta de síndromes coronàries agudes, s’estima que el nombre ascendeix a gairebé mil cent.

Dels casos de pacients que han sofert un infart amb elevació del segment ST, el 51 % són hipertensos, el 40 % fumadors, el 37 % dislipèmics i el 22 % diabètics. Cal subratllar que, segons els registres europeus i espanyols, el control dels factors de risc cardiovascular és molt millorable: per exemple, només el 26 % dels pacients amb algun problema coronari tenen controlat el nivell del colesterol LDL d’acord amb les recomanacions de les societats científiques, i el 50 % dels fumadors continuen fumant després d’haver patit un infart.

Unitat de Rehabilitació Cardíaca

La Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Llàtzer, única a les Illes Balears, es va crear l’any 2014 i d’aleshores ençà ha atès 480 pacients que havien patit algun problema cardíac agut, a fi de millorar-ne la supervivència a llarg termini i la qualitat de vida.

Està formada per un equip multidisciplinari d’especialistes en cardiologia i en rehabilitació juntament amb personal d’infermeria, de fisioteràpia i de l’especialitat de psicologia; també hi col·laboren els serveis d’Endocrinologia, Pneumologia i Urologia. Es treballa conjuntament perquè els pacients atesos es recuperin no només físicament sinó també psicològicament, socialment i laboralment. En els casos de pacients que han patit un infart agut de miocardi, la rehabilitació cardíaca aconsegueix reduir un 25 % el risc de mortalitat cardiovascular i un 20 % la possibilitat de tornar a ser hospitalitzat.