vuelve

Funciones

Reactivació econòmica: l'Institut Balear de l'Energia vol impulsar projectes locals d'energies renovables

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, s’han reunit aquest matí amb el president de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, per impulsar projectes que afavoreixin la implantació d’energies renovables als municipis.

L’objectiu de la Conselleria de Transició Energètica és animar els ajuntaments que presentin projectes que permetin a la ciutadania gaudir dels avantatges socials i econòmics de les energies renovables i oferir-los l’assessorament i la informació necessària per dur-los a terme. L’organisme encarregat de gestionar i estudiar la viabilitat de cadascun dels projectes serà l’IBE, ens dependent d’aquesta Conselleria.

El vicepresident Juan Pedro Yllanes ha destacat que la implicació dels ajuntaments en el desenvolupament de l’economia verda «és imprescindible» i, per això, ha dit, «posarem a la seva disposició totes les eines possibles per estudiar la viabilitat de les propostes i fer-les efectives en els propers dos anys». Yllanes ha recordat que posar en marxa projectes que suposen una inversió publicoprivada «ens beneficia a tots, perquè ens permet participar activament del mercat elèctric i disposar d’eines pràctiques i efectives per estalviar en el rebut de la llum».

En aquest sentit, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa ha recordat la importància de democratitzar l’energia i ha posat com a exemple el projecte del parc fotovoltaic que es va aprovar recentment al municipi des Castell, a Menorca, i que suposarà la primera planta fotovoltaica de participació ciutadana a l’illa. Es tracta d’un projecte que han impulsat l’Ajuntament des Castell i el Consell Insular de Menorca.

Per la seva banda, el president de la FELIB, Antoni Salas, s’ha mostrat molt a favorable a treballar en línies d’actuació que impliquin la coordinació entre administracions i ha destacat «la voluntat dels ajuntaments de sumar-se al camí de la transició energètica, perquè és el present i el compromís de tots».

Per fer-ho possible, l’IBE habilitarà a través de la seva pàgina web fitxes específiques perquè les administracions locals puguin presentar els seus projectes i crear una borsa de projectes per estudiar-ne la viabilitat.

Aquestes fitxes estaran disponibles al portal web de l’Institut Balear d’Energia en els propers dies i s’establirà un calendari de reunions per avançar i impulsar les propostes.