Logo del Govern de les Illes Balears

Detall de la fitxa

Presentació dels volums IX i X de la Nova Edició de les Obres de Ramon Llull

Darrera actualització: 03/02/2012

El conseller d’Educació, Cultura i Universitats, Rafael Bosch, ha assistit a la presentació dels volums IX i X de la nova edició de les Obres de Ramon Llull, a càrrec de l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Patronat Ramon Llull i la Institució de les Lletres Catalanes.

Aquests dos nous volums inclouen:
- Volum IX. ‘Llibre de l’és de Déu’, ‘Llibre de coneixença de Déu’ i ‘Llibre de Déu’ (edició i crítica a càrrec de Guillem A. Amengual). Les tres obres que es publiquen en aquest volum van ser escrites per Ramon Llull a Mallorca entre setembre i desembre de l’any 1300 i l’escriptor acabava de retornar a la seva illa natal després de 20 anys d’absència. Totes tres obres, de caire teològic, van ser compostes amb la voluntat d’exposar la seva concepció de Déu, del dinamisme trinitari i de la primacia de l’acció en l’ésser de la divinitat. Aquesta és la primera edició filològica de les tres obres en la seva versió original catalana i el seu text base és un còdex contemporani del mateix Llull.

- ‘Llibre de les Meravelles. Vol. I, Llibres I-VII’ (edició i crítica a càrrec de Lola Badia, Xavier Bonillo, Eugènia Gisbert i Monserrat Lluch). És una ambiciosa novel•la didàctica que Ramon Llull va escriure durant la seva primera estada a París, entre l’any 1287 i el 1289. El protagonista, Fèlix, nom amb el qual també es designa correntment l’obra, és un pelegrí que observa la realitat descobrint amb dolorosa sorpresa la distància que separa la conducta humana de l’ordre diví de la creació. Aquest primer volum de l’edició de l’obra comprèn els llibres I-VII, i es tanca amb el celebrat apòleg polític també conegut com el ‘Llibre de les bèsties’. La present edició crítica és la primera que té en compte la totalitat de la tradició manuscrita en català i occità.

L’acte de presentació ha comptat amb la participació del Bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Cristòfol Vidal, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo. A més, ha comptat amb l’actuació del violoncel•lista Emmanuel Bleuse.

Amb aquestes publicacions, la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats continua amb la tasca de posar a l’abast del públic en edició crítica les obres de l’escriptor mallorquí, una de les fites fonamentals de la cultura mediterrània i un patrimoni cultural de gran valor.

 
Català - Castellano
Mapa  -  RSS  -  Mòbil
© Govern de les Illes Balears