torna

Detall de la notícia

Imatge 1907167

L'IEB presenta "Mar de fons", una exposició dedicada a vuit grans figures del còmic fet a Balears

El proper dijous se celebra a Barcelona la 32 edició del Saló del Còmic amb Mar de fons en la seva secció oficial. Comissariada per Juan Roig, la mostra reuneix 64 il·lustracions de vuit autors consolidats, entre els quals es troben dos premis nacionals: Max (Premi Nacional de Còmic 2007) i Tomeu Seguí (Premi Nacional de Còmic 2009).

L’exposició reuneix els treballs més recents dels autors que en els anys vuitanta van posar la seva tinta en les capçaleres de les revistes de còmic nacional com Totem o El Víbora.

Aquesta és la segona de les tres grans activitats que s’han dut a terme per al foment del còmic fet a les Balears.

Al 2013, Guillem March, Paco Díaz i Tomeu Morey van ser els protagonistes de Herois. Els autors de les Illes Balears al mainstream americà” una exposició que mostrava el seu treball dins el sector del còmic-book tals com Xmen, Wolverine, Catwoman, Hawkeye, Talon o Justice League. Aquesta exposició ha itinerat per diversos espais d’art de les Illes i ha estat recentment exposada a La Massana Còmic, a Andorra.

Per al 2015, l’IEB té previst fer una exposició d’aquells autors joves amb més potencial dins el mercat europeu entre els quals es troben Pau, Álex, Rito, Bartolo Torres i Jaume Balaguer.
Entre altres iniciatives de l’IEB per aquest any, es troben l’ajut a la produccio del Festival ComicNostrum i l’edició de dues obres dedicades al còmic i la il·lustració. Es tracta de Les ales trencades, la biografia il·lustrada de Bartomeu Rosselló-Pòrcel iBalears abans i ara, una col·lecció que mostra la història de Balears a través de les vinyetes de Quim Bou i que ha estat traduïda a l’anglès.

A més, l’IEB ha participat a diverses fires internacionals amb l’objectiu de promocionar els artistes balears. Així, autors i obres de Balears han estat presents al Festival de Còmic  d’Angulema (França) el passat gener, a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya  el passat març o a la Fira de Varsòvia, una fira dedicada al còmic i la literatura i a on L’IEB hi ha organitzat taules rodones,  trobades amb editors, masterclass i taller per a nins.
                                                         
Podeu trobar els catàlegs de les exposicions, així com totes aquelles publicacions amb el segell de l’IEB al Centre de venda online ieb.caib.es/publicacions.

MAR DE FONS 

“Es coneix com a ‘mar de fons’ el moviment de les ones que es propaga fora de la zona on s’ha generat i pot arribar a llocs molt allunyats. Per tant, aquest  estat del mar no té cap relació amb el vent present, encara que la seva causa és el vent que s’ha originat en una altra àrea diferent.”
 
Mar de fons és una exposició organitzada i produïda per l’Institut d’Estudis Baleàrics. Consisteix en una mostra de pàgines originals de còmic dels autors de les Illes Balears que van viure el boom del còmic a Espanya en els anys 80, època en la qual cada mes apareixien al voltant de deu revistes de còmic. Cairo,CimocEl VíboraMetal Hurlant1984Comix Internacional,Creepy, Bésame MuchoTotem Rambla van ser les capçaleres més capdavanteres, i moltes més publicacions infantils que es trobaven als quioscos. El format revista va permetre  que els autors es professionalitzessin, cobrant un sou mensual de les editorials. Les recopilacions en àlbum significaven un plus econòmic i de reconeixement. Però a finals d’aquesta dècada alguna cosa es va trencar. Les revistes van anar tancant una a una, el còmic va deixar de distribuir-se en el quiosc i va passar a ser un producte de llibreria especialitzada. Va desaparèixer la possibilitat d’anar publicant (i cobrant) per lliuraments, per la qual cosa van ser molts els autors que van abandonar el mitjà, per dedicar-se a la il·lustració, el disseny o altres camps econòmicament més estables.
 
Però alguns es van mantenir i van superar aquells anys de crisi, vivint la renovació del mitjà. L’aparició de nous formats, com la novel·la gràfica, va portar propostes més personals, madures i complexes, que permetien una major experimentació i creativitat.
 
Aquesta exposició està dedicada a aquests autors de les Illes que en la seva joventut van viure l’explosió i la tempesta dels 80, i que avui en dia, amb la saviesa i el domini que dóna l’experiència, es mantenen en la recerca de nous camins.
 
La mostra, comissariada per Juan Roig, recull al voltant de 64 originals dels treballs més recents de Max, Pere Joan,Vaquer,Tatúm, Bartolomé Seguí, Gabi Beltrán, Linhart, i Joan Escandell.

El contingut de l’exposició, així com els comentaris sobre les obres fets pels mateixos autors, es recull en un atractiu catàleg.
 
MAX  (Barcelona, 1956): Icona de l’underground barceloní i autor fetitxe de la revista El Víbora els 80, amb sèries tan populars com Peter Pank. El 1995 es converteix en codirector  editorial de la revista Nosotros Somos Los Muertos, que publica en castellà els autors més experimentals del còmic nacional i internacional. Els seus treballs més recents, com Paseo AstralConversación de Sombras ¡Oh, diabólica ficción! (per a El País Semanal)  ens mostren un autor en estat de gràcia, de línia depurada i discurs precís. Max ha estat guardonat, entre d’altres, amb el Premi Nacional d’Il·lustració 1997, el Premi Nacional de Còmic 2007 i set premis del Saló del Còmic de Barcelona.
 
PERE JOAN  (Palma, 1956): Autor lligat al moviment de la nova “Línea Clara” que girava al voltant de la revista Cairo, de la qual era un dels autors més icònics. Compagina treballs d’il·lustració infantil i publicitari amb complexes obres personals. El 2010 va escriure Duelo de Caracoles per a Sònia Pulido, i més recentment ha firmat treballs de poètica complexitat, com El aprendizaje de la lentitud  Nocilla Experience.

TAM (Maciel, 1954): Va ser una de les icones de la “modernitat” de les Illes. Artista multidisciplinari, els seus treballs van aparèixer en El VíboraCairoMetropol Titánic, i era habitual en la premsa local. El seu projecte El Funeral de John Morthonson ha estat guanyador de l’últim Premi Ciutat de Palma de Còmic, i ens mostra un Tatúm madur i amb estil depurat.
 
VAQUER (Palma, 1957): Lligat al reivindicatiu Equip Butifarra i format a l’Escola Bruguera. El seu personatge Johnny Roqueta va ser un dels més populars de la revista El Jueves els anys 80. El seu treball més recent, Les ales trencades, se centra en la vida del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel. 
 
BARTOLOMÉ SEGUÍ (Palma, 1962): En els anys 80 és present en gran part de les publicacions capdavanteres: MadrizEl Víbora,CairoEl Jueves... La seva carrera fa un salt el 2008 en començar les seves col·laboracions amb Felipe Hernández Cava, amb àlbums publicats directament al mercat francès, com Las serpientes ciegas (Premi Nacional de Còmic 2009), i Gabi Beltrán amb Historias del barrio (Premi Ciutat de Palma de Còmic), que ens mostren un autor amb absolut domini del mitjà.
 
GABI BELTRÁN (Palma, 1966): Il·lustrador, guionista i escriptor. De molt jove aconsegueix publicar a revistes como El Víbora Complot  i col·laborar com a entintador amb Max. En NSLM  i Esquitx va madurar com a historietista i a publicacions com El País Semanal, com a il·lustrador. Historias del barrio, amb guió i color seus i dibuixos de Bartolomé Seguí, és el seu treball més personal.

LINHART (Palma, 1968): Arriba a publicar a revistes com El Víbora Cairo, i les prestigioses Drawn&Quarterly Strapazin. En l’actualitat el seu treball se centra en la il·lustració i el còmic infantil, àmbit en què té diversos projectes inèdits. És per a molts l’autor local amb més força i estil personal.

JOAN  ESCANDELL (Eivissa, 1937): És el més veterà dels autors en actiu de les Illes. Autor de les cèlebres Joyas Literarias Juveniles de Bruguera, ens sorprèn en l’actualitat amb treballs com el seu Història I·llustrada d’Eivissa i Formentera amb un dibuix més solt i madur i la seguretat que dóna l’experiència.

Relació imatges adjuntes:

1. Portada de la revista Esquitx, Gabi Beltran

2. "100 pictogramas para un siglo (XX)". Pere Joan

3. "El Incidente" Linhart

4. "El funeral de John Mortonson". Tatúm

5. Pulgarcito, Linhart

6. D'esquerra a dreta: Joan Roig (comissari), Antoni Vera (director IEB) i Tomeu Seguí (dibuixant)

7,8, 9 i 10. Acte d'inauguració a Barcelona