torna

Detall de la notícia

Imatge 2272555

El Govern presenta les activitats amb motiu del Dia de les Illes Balears 2015

El vicepresident i conseller de Presidència, Antonio Gómez, ha presentat el programa d'activitats organitzat amb motiu de la celebració del Dia de les Illes Balears 2015. Han acompanyat al vicepresident en la roda de premsa, el director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior, César Pacheco; el director de l'Escola d'Hoteleria de les Illes Balears (EHIB), José Luis Mateo; el vicepresident de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Francisco Marin; el soci-director de Chefs(in), Miguel Ángel Payeras, i la representant de l'Exposició '1001 caps, un poema visual', Aina Segura.

Antonio Gómez ha explicat que “com cada any, hem treballat en l'organització de la Diada amb l'objectiu primordial de crear un programa d'activitats que permeti fer gaudir a tots els ciutadans i que potenciï encara més els trets i valors essencials de la cultura de les Illes Balears, de la identitat comuna, cultural, política i històrica de la nostra Comunitat, així com el reconeixement dels fets diferencials propis de cada un dels territoris insulars que la constitueixen”.

El vicepresident ha destacat també la importància de la col·laboració institucional per a l'organització del programa d'actes: “Un cop més, hem subscrit convenis de col·laboració amb els Consells Insulars de Formentera, Eivissa i Menorca per aconseguir una major coordinació i eficàcia en l'organització d'un programa d'activitats que respongui a les necessitats i idiosincràsia de cadascuna de les Illes. Així mateix, hem aconseguit la implicació de diferents ajuntaments per tal de descentralitzar al màxim la celebració de la Diada, i traslladar més activitats a la Part Forana de Mallorca”.

Gómez ha subratllat que: “Volem que la celebració del Dia de les Illes Balears segueixi sent un aparador de luxe per a la promoció als diferents sectors de les Illes Balears i potenciar la presència de tot el referent al producte balear tant a nivell gastronòmic com a nivell d'activitats populars i esportives. Es tracta d'una bona oportunitat de promocionar la imatge de la nostra Comunitat i contribuir, sens dubte, a la desestacionalització del nostre principal motor econòmic".

Dins l'àmbit gastronòmic, per primera vegada, es durà a terme la 1ª Fira de la Cervesa produïda exclusivament a les Illes Balears, amb la presència de 8 productors de cervesa autòctons. Un any més es durà a terme la Segona Mostra de Cuina de les Illes Balears en la part alta de Sa Faixina, amb la presència de restaurants que oferiran plats elaborats amb productes de les Illes Balears. L'Escola d'Hoteleria torna a organitzar la Setmana Gastronòmica de les Illes Balears que es durà a terme del 24 de febrer a l'1 de març, amb diferents activitats i amb l'elaboració d'un menú especial amb motiu del centenari de la mort de l'Arxiduc Lluís Salvador. A més, com cada any, es comptarà amb les tavernes del Mercat i de les Cases Regionals, i amb la jornada de Portes Obertes als Cellers denominació d'Origen Binissalem.

D'altra banda, els Chefs (in) tornaran a tenir presència a la Diada, aquest any a Mallorca i Menorca, ubicats al Mercat de Santa Catalina a Palma i al Mercat del Peix a Ciutadella, el dissabte 28 de març de 21.00 a 00.00 hores, amb un menú especial de plats d'Alta Cuina.

Quant a l'àmbit hoteler, la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca hi participa enguany amb una oferta hotelera per al cap de setmana de la Diada, amb la qual diferents hotels oferiran allotjament amb règims d'esmorzar, mitja pensió i pensió completa a preus especials.

Aquesta Diada comptarà amb una àmplia oferta d'activitats culturals i participatives amb presència de la màxima expressió de les arrels de les Illes Balears, glosses, balls folklòrics, grups corals i artistes i músics que representen la cultura de les illes. Destacar en aquest apartat, l'Exposició 'Mil i 1 caps' que s'ubicarà a la carpa del Passeig del Born i en què han participat 40 artistes de les Illes Balears. A més, l'Orquestra Simfònica actuarà a Eivissa, i novament els ciutadans podran gaudir d'una jornada de portes obertes a museus, edificis emblemàtics i centres d'interpretació, que els permetrà conèixer les institucions i la història de les Illes Balears.

El dia de la inauguració oficial dels actes serà el dijous, 26 de febrer i comptarà amb un cercavila amb els gegants del Consell i amb figurants que representaran personatges històrics de cada illa. S'iniciarà a la plaça Major a les 18.00 hores i arribarà fins al Passeig Sagrera, al costat del Consolat, on el vicepresident inaugurarà el Mercat i les activitats.

En el terreny esportiu, hi haurà una gran oferta, de nou amb la regata de Vela Llatina, la internacionalització de les tirades de Tir de Fona, a més dels clàssics Trofeus de Trot i Petanca, cicloturisme i piragüisme, entre d'altres. Una de les novetats serà el Primer Torneig de les Illes Balears d'Escacs que es disputarà simultàniament al carrer en les 4 illes.

El lliurament dels premis Ramon Llull i de la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma es realitzarà el 27 de febrer a les 19.30 hores a l'Edifici de la Llotja. Quant a l'acte institucional, es realitzarà el proper 1 de març al Parlament de les Illes Balears i comptarà amb la presència del president del Govern, José Ramón Bauzá.

Diada 2015

Programa d'activitats