torna

Detall de la notícia

Imatge 5635053

Inaugurades les Jornades de Llengua i Ensenyament. L'oralitat

\Dos dies de conferències, tallers i presentacions de recursos i experiències

\Es tractaran aspectes relacionats amb el desenvolupament de la llengua oral

\Un espai per impulsar la llengua catalana com a vehicle afavoridor de la cohesió social

 

El conseller Martí March acompanyat de Miquel Àngel Sureda, secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern, la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández i de Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació de la Universitat de les Illes Balears, ha inaugurat avui les Jornades de Llengua i Ensenyament. L’oralitat.

Unes Jornades que es realitzen conjuntament entre el Servei de Normalització Lingüística i Formació (Conselleria d’Educació i Formació Professional), la Direcció General de Política Lingüística (Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura), l’Institut de Recerca i Innovació Educativa de la UIB (IRIE), l’Institut d’Estudis Baleàrics, el Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears de la UIB (GRESIB) i la Societat d'Ensenyament i Recerca del Català com a Llengua Estrangera (Sercle).

Amb la participació d’uns 200 docents i al llarg de dos dies, es tractaran aspectes relacionats amb el desenvolupament de la llengua oral i en la presa de consciència sobre la importància de tots els docents -no únicament el professorat de l'àmbit lingüístic- com a model de llengua. També se cerca donar a conèixer els processos relacionats amb l'adquisició de l'oralitat, així com oferir al professorat eines, activitats i recursos educatius per millorar la competència comunicativa oral en català de l'alumnat i per avaluar-la, atenent-nos als canvis i reptes que planteja la nova llei educativa.

D’altra banda, les Jornades seran un espai per impulsar la llengua catalana com a vehicle afavoridor de la cohesió social i identificar les possibilitats que ofereixen els currículums per a un enfocament comunicatiu de l'ensenyament. També hi haurà un taller específic d’estratègies per al professorat que atén l'alumnat d'incorporació tardana.

El format de les Jornades inclou conferències, tallers i presentacions de recursos i experiències. A les tres conferències es  tractaran diferents aspectes sobre l’oralitat, i que aniran a càrrec de Lluís Barceló (UIB: Processos de desenvolupament del llenguatge i adquisició de llengües des de la perspectiva de la diversitat), Caterina Bibiloni (Conselleria d’Educació i Formació Professional: Currículums i oralitat. L'enfocament comunicatiu) i Pilar Prieto (UPF: Oralitat i ensenyament de la llengua catalana: resultats de l'aplicació de la Narrativa Multimodal com a eina educativa d'intervenció).

A més de les tres ponències, s’ofereixen vuit tallers pràctics als participants amb diferents temàtiques com: Ensenyar català en un món digital o Les habilitats comunicatives orals en les situacions d'aprenentatge, entre d’altres.