torna

Detall de la notícia

Imatge 5581800

La contaminació de les aigües urbanes, la protecció davant de l'amiant i la millora de la qualitat de l'aire centren la Comissió ENVE del CdR

Les Illes Balears han participat de la 16a reunió de la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia (ENVE) del Comitè Europeu de les Regions, celebrada de forma presencial a Brussel·les el 14 de febrer, amb la representació del director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens i Vicens, amb qualitat de membre suplent.

Reduir la contaminació nociva de les aigües urbanes, protegir els ciutadans de l'amiant i millorar la qualitat de l'aire han estat tres dels principals temes tractats a la reunió. Les prioritats de la Presidència sueca del Consell de la Unió Europea i els resultats del Conveni de les Nacions Unides sobre la Biodiversitat (COP15), també han estat sobre la taula, juntament amb les prioritats de la Comissió ENVE per a 2023.

En l'obertura de la reunió, el president de la comissió ENVE ha declarat que: «Les autoritats locals i regionals de la UE han posat en marxa mesures d'emergència per reduir el consum d'energia, impulsar l'eficiència energètica en els edificis i el transport públic i invertir en energies renovables. També hem treballat per revestir de verd l’àrea urbana i en la millora de la biodiversitat i la qualitat del nostre aire, aigua i sòls. I ho hem aconseguit fins i tot amb la manca de suport financer i tècnic, demostrant així la nostra ambició col·lectiva i la nostra voluntat».

Les prioritats de la Comissió ENVE per a 2023 inclouen el suport continu al compliment de l'ambició de contaminació zero de la UE i la finalització dels instruments concrets per accelerar la transició energètica i fer front a la crisi energètica, tal com es recull en el paquet “Fit for 55” i en REPowerEU. Les perspectives a mitjà i llarg termini del Pacte Verd Europeu també estaran en el punt de mira.

La Comissió ENVE s’encarrega del treball del Comitè de les Regions dins l’àmbit  del Pacte Verd Europeu, on s’inclouen la biodiversitat, l’economia circular, la contaminació zero, el canvi climàtic, l’energia i les polítiques espacials.

El Comitè Europeu de les Regions és un òrgan consultiu de la UE compost per representants locals i regionals encarregat de traslladar les necessitats de les regions i influir en les polítiques de la UE.