torna

Detall de la notícia

Imatge 5577764

L'adopció d'una agenda d'Illes present al document de prioritats de la Delegació espanyola del Comitè Europeu de les Regions

El director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens i Vicens, ha participat en la 153a sessió plenària del Comitè Europeu de les Regions (CdR) celebrada els dies 8 i 9 de febrer a Brussel·les.

En el marc d’aquesta sessió, s’ha celebrat una reunió política de la Delegació espanyola del CdR, en la qual s’ha adoptat, amb el consens de tots els seus membres, el Document de Prioritats de la Delegació espanyola per a l’any 2023. Aquest document té per objectiu recollir les prioritats que tenen les regions i municipis espanyols i reforçar l'activitat de la Delegació espanyola del CdR durant la presidència espanyola del Consell el pròxim semestre.

Des de les Illes Balears s’ha aconseguit incloure un conjunt d’esmenes prioritàries per al territori: com són assolir l’aprovació del Pacte d’Illes i l’adopció d’una Agenda d’Illes de la Unió Europea, que es reconegui el repte demogràfic que pateix l’arxipèlag i fer valdre les llengües pròpies. Així mateix, es vol posar atenció a l’Any Europeu de les Capacitats i l’oportunitat de donar un nou impuls a la formació i així aconseguir uns professionals més qualificats i preparats per als canvis en el mercat laboral.

De la plenària, cal destacar el dictamen sobre la llei de restauració de la naturalesa de la UE, que reitera la importància d’integrar la legislació en matèria de recuperació de la naturalesa amb les actuals polítiques i estratègies locals, regionals i d’altres àmbits subnacionals. A aquest projecte de dictamen, que va ser aprovat durant la sessió, les Illes Balears han presentat sis esmenes proposades per la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat del GOIB. Antoni Vicens , com a membre suplent del CdR,  ha intervingut subratllant «la gran prioritat que el Govern Balear dona a la preservació i la recuperació dels seus ecosistemes, i prova d’això és l’impuls i lideratge de la Xarxa Mediterrània per a la Posidònia o el llançament de la primera estratègia de zones”.

El Comitè Europeu de les Regions és un òrgan consultiu de la UE compost per representants locals i regionals encarregat de traslladar les necessitats de les regions i influir en les polítiques de la UE.