torna

Detall de la notícia

Imatge 5505081

El Govern distingeix l'esport de les Illes Balears a l'acte de lliurament dels Premis Esports IB 2022

Els guardonats han rebut la distinció de mà d’esportistes i companys amb qui els uneix una vinculació especial

S’han reconegut els 25 anys del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears

 

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, han presidit aquest dilluns la cinquena edició de la Gala de l’Esport de les Illes Balears en la qual s’han lliurat els Premis Esports IB 2022 que, en aquesta ocasió, premia els millors esportistes i clubs de la temporada 2021/2022 mitjançant els guardons amb els quals el Govern valora l’esforç i el talent dels esportistes i clubs de les Illes Balears.

Pel que fa als guardonats amb els Premis Esports IB, els encarregats de lliurar les distincions han estat esportistes i companys amb qui els distingits tenen un vincle especial.

Durant el seu discurs, Francina Armengol ha agraït «als homes i dones que es dediquen a l'esport a les Illes Balears per ser un referent internacional i els millors ambaixadors que tenim». La presidenta del Govern ha fet extensiu l'agraïment «a les famílies, ja que tenir un familiar dedicant-se a l'esport també implica sacrificis i requereix d'acompanyament i generositat constant», així com a «tothom qui forma part del món esportiu: associacions, clubs, tècnics, entrenadors, formadors... Tot un gran engranatge que ens fa tenir un esport d'elit internacional».

La consellera Santiago ha reivindicat que, «essent una Comunitat Autònoma on hi viuen 1,2 milió de persones tinguem un nivell esportiu tan alt, amb molts campions del món» i ha destacat que l'esdeveniment d'avui serveixi per «reunir tots els esportistes més destacats de les Illes per celebràr l'èxit de l'esport balear».

El pilot de motociclisme Izan Guevara ha rebut el Premi Promesa masculina Esports IB per part de Paquita Ruiz, pilot de motociclisme, set vegades campiona d'Espanya de Superbikes.

La jugadora de bàsquet Noa Djiu ha rebut el Premi Promesa femenina Esports IB per part de José Luis Arberola, director tècnic del Programa de tecnificació esportiva de bàsquet del CTEIB.

El Premi a Millor esportista d’esport adaptat femení Esports IB l’ha rebut Violeta del Reino (vela), el qual ha recollit Sergi Roig, regatista i amic seu, per part de la presidenta de la Federació Balear de Vela, Catalina Darder.

El Millor esportista d’esport adaptat masculí Esports IB, el nedador Xavi Torres, ha recollit el guardó per part de Maria Castañer, Cornelius Atticus 2021, qui ha dedicat tota la vida a la natació adaptada i a la integració social de les persones amb diversitat funcional.

El Premi Millor tècnica Esports IB, Silvia Riera (bàdminton), ha estat lliurat per Marta Lliteras, millor tècnica femenina de l’any 2017.

El Premi Millor tècnic Esports IB per a Kiko Martín (piragüisme) li ha estat lliurat de la mà del palista i campió del món Joan Toni Moreno.

El Premi a Millor equip masculí Esports IB per al Mallorca Palma Futsal (futbol) l’ha rebut José Tirado, director general del club, per part d’Alfonso Díaz, CEO del RCD Mallorca.

El Premi a Millor equip femení Esports IB per a l’Avarca Menorca (voleibol) l’ha rebut el seu president, Andreu Hernández, per part d’Ernesto Rodríguez, director tècnic del programa de tecnificació de voleibol del CTEIB.

El Premi «Posam valors a l’esport» Esports IB, per a Tatiana Ferreira (Associació Futbol per a la Igualtat), l’ha lliurat l’expresident de la Federació Balear de Futbol, Miquel Bestard, Cornelius Aticus 2012.

Els tres darrers guardons lliurats durant la Gala de l’Esport de les Illes Balears han estat el de Millor esportista masculí Esports IB per al pilot de motociclisme Augusto Fernández, que han recollit els seus pares de la mà del president de la Federació Balear de Motociclisme, Rafel Cañellas.

El guardó a Millor esportista femenina Esports IB, per a Mavi Garcia, li ha lliurat el seu germà i esportista Luis Garcia, qui precisament va impulsar la ciclista a dedicar-s’hi.

I finalment el Premi honorífic Esports IB, per a Rafael Márquez (handbol), l’ha lliurat all president de la Federació Balear de Handbol, Raúl Fullana, la presidenta del Govern.

Però la Gala de l’Esport de les Illes Balears d’enguany s’ha iniciat amb el reconeixement als 25 anys del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears (CTEIB) i a cada un dels 23 programes de tecnificació de què consta i als seus representants. Durant aquests anys el CTEIB ha estat bressol de noms de l’esport balear tan importants, alguns olímpics, com el tennista Rafa Nadal, el nedador Xavi Torres, el ciclista Albert Torres, els atletes Caridad Jerez i David Bustos, els nedadors Joan Lluís Pons, Maria Fuster i Melani Costa, la jugadora de bàsquet Noa Djiu, el boxejador Youba Sissoko, el lluitador Fran Sánchez Parra, els regatistes Paula Barceló i Joan Cardona, el de windsurf Mateo Sanz, els pilots de motociclisme Izan Guevara, Joan Mir i Augusto Fernández, els gimnastes Nicolau Mir i Cintia Rodríguez o el piragüista Sete Benavides.

De fet, Benavides ha rebut una de les sis mencions al mèrit esportiu que han lliurat en l’inici de l’acte la presidenta Armengol i la consellera Santiago; en el seu cas per la medalla olímpica de bronze a la prova C1 200 que no s’ha oficialitzat fins a 10 anys després dels Jocs Olímpics 2012. A més, ha rebut un reconeixement especial per part del Govern que li ha lliurat el seu company medallista Marcus Cooper. També han estat distingits amb mencions al mèrit esportiu: Marga Perelló (vela), com a campiona del món Sub17 de la classe ILCA 6, Paula Barceló (vela), tercera en el campionat del món de la classe 49erFx, Úrsula Pueyo (piragüisme), com a campiona en el Campionat d’Espanya PV3 500m i 200m, HC Eivissa (handbol), per classificar-se per jugar la Fase d’Ascens a la lliga ASOBAL, i el Constància CD (futbol), pels seus 100 anys des de la fundació del club.

L’acte, que s’ha celebrat al Palau de Congressos de Palma, ha comptat amb les actuacions musicals dels músics Jaume Anglada, qui ha compost expressament la cançó que ha obert l’acte, i Valentín Mendoza amb Àngela Aso.