torna

Detall de la notícia

Imatge 5494914

Signats els primers convenis de gratuïtat 2-3 amb escoletes públiques de Mallorca

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha signat avui els convenis de gratuïtat del servei educatiu de tercer d’educació infantil amb els batles dels ajuntaments de Santa Maria, Calvià, Sant Llorenç i Marratxí. Es tracta dels primers convenis amb escoletes públiques de Mallorca.

Fins ara s’han signat gairebé tots els convenis amb els centres d’educació infantil de la xarxa complementària de les Illes ja que només queden 2 convenis per signar dels 52 que hi ha en total. 

En el cas dels centres públics ja s’han firmat 5 convenis: 1 amb l’ajuntament de Vila a Eivissa i els 4 d’avui a Mallorca.  En total, a través d’aquests convenis es garanteix la gratuïtat de tercer d’educació infantil a 18 centres educatius públics de Mallorca i Eivissa. En concret, Calvià compta amb 10 escoletes, Santa Maria amb 1, Sant Llorenç amb 3 i Marratxí amb 2.

El conseller Martí March ha destacat que aquesta iniciativa suposa institucionalitzar una etapa que tant la LOMLOE com la LEIB consideren com a educativa. “Estic convençut que la propera legislatura serà el de la institucionalització de l’educació 0-3 i això implicarà més mesures com millorar la situació dels treballadors entre d’altres”.

Els propers dies es continuarà amb la signatura de la resta d’escoletes públiques i de la xarxa complementària de les Illes Balears.

Una vegada signats els convenis es tramitaran els pagaments que permetin la gratuïtat a partir del dia 1 de setembre de 2022,  la Conselleria efectuarà tres pagaments per avançat que corresponen a dos períodes de quatre mesos i un darrer període de dos.

En total a Balears, per tal de fer possible aquesta mesura, es preveu invertir 18,6 milions per curs, de manera que tant les escoletes públiques com les de la xarxa complementària rebran una aportació de 45 mil euros per cada aula de 2-3 anys. Amb aquesta inversió es cobriran les despeses de funcionament d’aquestes aules en l’horari ordinari d’escolarització d’aquesta etapa educativa, un mínim de 4 hores durant 10 mesos, el que suposa una despesa per curs de 2.500 euros per alumne, a raó de 250 euros mensuals.

Es preveu arribar a 5.274 alumnes de 2-3 anys a 160 centres de les Illes. Els mòduls cobriran la despesa de 293 aules de 2-3 de centres públics i de la xarxa complementària. El curs 2022-2023 hi haurà 186 centres educatius de 0-3 anys, dels quals 108 són públics, 52 privats integrats a la xarxa complementària i 26 privats.

A més de la gratuïtat dels 2-3 anys, aquest curs 2022-23 també s’ha previst un increment de la dotació dels mòduls de 0-1 i 1-2 anys, que suposa assolir els 10.000 euros/unitat a la xarxa pública (fins ara eren 7.000 euros) i 5.000 euros/unitat a la xarxa complementària (fins ara eren 2.000 euros). A més, inclou altres mesures de millora com l’increment de personal dels equips d’atenció primerenca (EAP), amb sis professionals més, i la nova convocatòria de creació de noves places públiques prevista al novembre de 2022.

Es pot descarregar un tall de veu del conseller Martí March a través del següent enllaç: https://we.tl/t-J2zBIbFtHi