torna

Detall de la notícia

Imatge 5404528

El Govern treballarà amb agents econòmics, socials i institucions públiques l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de les Illes Balears

Un comitè de coordinació participarà en el desenvolupament del Centre d'Intel·ligència Artificial de les Illes Balears i Supercomputació i d'una càtedra centrada en sostenibilitat i salut

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, s'ha reunit avui amb agents econòmics, socials i institucions públiques per treballar conjuntament en l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de les Illes Balears.

Company i el director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca, han explicat el primer nivell del pla d'acció de l'Estratègia que inclourà el Centre d'Intel·ligència Artificial de les Illes Balears i Supercomputació, així com la creació d'una càtedra d'intel·ligència artificial en sostenibilitat i salut sorgida de la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears (UIB).

L'objectiu de l'Estratègia és "dinamitzar i desenvolupar l'ecosistema social, productiu, innovador i de recerca" de les Illes Balears per dotar d'infraestructures en digitalització "tant a l'administració pública com a la universitat, les empreses i els ciutadans". Es basaran, ha prosseguit, en "les tres tecnologies que originaran un canvi en la societat: la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i la 5G/IOT".

Durant la reunió, el conseller ha incidit en "la voluntat del Govern de traçar el desenvolupament de l'Estratègia amb la participació, coordinació i les aportacions dels membres que formen part de l'ecosistema de la intel·ligència artificial". Així, la Conselleria ha proposat la creació d'un document conjunt i participatiu per aprofundir en les accions plantejades en les pròximes reunions. En aquest sentit, ja ha lliurat un formulari per obtenir informació relativa als projectes, iniciatives, línies d'actuació, objectius i recursos dels participants. «La participació de les diferents administracions, universitats, centres educatius, centres de recerca, empreses i associacions empresarials és imprescindible per assolir els propòsits prevists», ha afegit sobre la creació també d'un comitè de coordinació de l'Estratègia.

La consolidació de la societat del coneixement precisa, segons Company, de «l'aposta per la intel·ligència artificial, la qual augmentarà la productivitat de les empreses, millorarà l'eficiència de l'administració, l'atenció sanitària, l'agricultura i el transport».

Roca, per la seva part, ha recordat durant la reunió que les Illes Balears disposen ja de quinze equips de recerca en aquesta àrea a la UIB i més de 500 publicacions. "Empreses de Balears desenvolupen productes i serveis al voltant de la intel·ligència artificial en camps tan diversos com la predicció meteorològica, l'atenció al ciutadà o la gestió energètica", ha assegurat.

Finalment, han explicat al grup de feina la participació del Govern en projectes europeus com el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), les Xarxes Territorialitzades d'Especialització Tecnològica (RETECH) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).