torna

Detall de la notícia

Imatge 5334059

Alerta verola del simis

La verola dels simis (monkeypox) és una malaltia zoonòtica viral. Els primers casos humans d’aquesta malaltia es van identificar a la República Democràtica del Congo el 1970. Afectava habitualment alguns països d’Àfrica occidental i central, per la qual cosa tots els casos identificats fora d’àrees endèmiques fins a l’any 2022 eren importats, és a dir, vinculats a casos o animals d’àrees endèmiques.

El maig de 2022, l’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) va informar sobre la identificació de diversos casos de verola dels simis sense antecedent de viatges recents a àrees endèmiques o contacte amb casos notificats prèviament. Posteriorment, es varen detectar casos en diferents països d’Europa, inclòs Espanya.

El 23 de juliol de 2022 va tenir lloc la segona reunió del Comitè d’Emergència del Reglament Sanitari Internacional (2005) (RSI) en relació amb el brot de verola dels simis en diversos països i el director general de l’OMS ha declarat que el brot de verola dels micos constitueix una emergència de salut pública internacional.

Concretament, a les Illes Balears el primer cas confirmat es va notificar el mes de maig i la tendència es mostra també ascendent per l’augment de casos des d’aleshores.