torna

Detall de la notícia

Imatge 5316905

L'IEB ofereix sessions formatives per explicar al sector les ajudes de mobilitat i projecció exterior

L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), institució que depèn de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, oferirà quatre sessions formatives per informar sobre les particularitats de les ajudes de mobilitat i projecció exterior que sumen 1,3 milions d'euros.

Les sessions estan plantejades com una acció de servei públic i d'atenció al sector cultural en les quals els usuaris coneixeran com preparar la documentació més fàcilment i podran resoldre els seus dubtes.

El programa comença el dilluns 11 amb una sessió virtual per a totes les illes, de 12 a 14 hores, amb una explicació sobre les subvencions convocades per a les diferents disciplines. L'enllaç per connectar-se a la reunió virtual és https://zoom.us/j/98929089506 i la contrasenya 989 2908 9506.

Després de la sessió virtual, l'IEB n’ha programat tres de més presencials. El dimarts 12 se celebrarà, de 10 a 12 hores, a Ca n’Oleo (C/ de l’Almudaina, 4), seu de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura a Palma. El dimarts següent, dia 19, de 13 a 15 hores, dos tècnics de l'IEB atendran les qüestions dels usuaris a Menorca amb una convocatòria prevista a la seu del Consell Insular de Menorca (Plaça de la Biosfera, 5).

Finalment, el dilluns 25 de juliol, de 12 a 14 hores, serà el torn d'Eivissa amb una sessió formativa programada a l'Arxiu Històric d'Eivissa i Formentera, Can Botino (C/ de Pere Tur, 1. Dalt Vila).

Les ajudes de mobilitat i projecció exterior de l'IEB tenen com a novetat la possibilitat de pagament de bestretes del 50 % en les subvencions superiors a 2.000 € a partir de la publicació en el BOIB de la resolució de concessió. La resta es pagarà una vegada finalitzada l'activitat i presentada la documentació justificativa. Aquesta mesura, com les sessions formatives, permetrà una major planificació i dinamització del sector.

Aquestes ajudes inclouen línies per a empreses i autònoms i per a associacions i entitats sense ànim de lucre amb les modalitats d'arts escèniques (300.000 euros); arts visuals (300.000 euros); literatura, pensament, còmic i il·lustració (300.000 euros); música (300.000 euros) i centres de creació (100.000 euros).

L'àrea de literatura, pensament, còmic i il·lustració de l'IEB té una dotació de 300.000 € que es reparteixen en dues convocatòries de subvencions. La primera convocatòria, de 240.000 €, correspon a la projecció exterior amb suport a la mobilitat d'autors, responsables d'editorials, investigadors i agents culturals per assistir a fires, festivals, presentacions i jornades professionals de fora de l'illa de residència (8.000 €); suport a l'edició de projectes editorials vinculats a la projecció exterior del llibre, independentment del seu suport i del seu format (220.000 €); i, suport a activitats de promoció (12.000 €). La segona convocatòria, amb un pressupost de 60.000 €, té l'objectiu de fomentar la investigació en temes relacionats amb les Illes Balears i dona suport a l'edició de llibres dedicats a la recerca científica o a la divulgació de temes relacionats amb la cultura, el patrimoni, la llengua o la ciència de les Illes Balears.

En la línia de promoció, el percentatge subvencionable per al lloguer d'estands per a empreses de les Illes Balears que assisteixen a fires o esdeveniments dedicats a la venda directa al públic puja d'un 25 % a un 50 %. També passa del 50 % al 100 % la despesa de desplaçament de persones per treballar a la fira, amb un màxim de dues persones.

El suport a activitats de projecció exterior de la música i dels músics, intèrprets i compositors de les Illes Balears compta amb un pressupost de 300.000 € i la finalitat és fomentar l'intercanvi i la relació cultural entre les Illes Balears i entre aquestes i l'exterior.

Els conceptes subvencionables són la mobilitat dels artistes, mànagers, agents, editors fonogràfics i tots els professionals de l'àmbit de la música de les Balears. Com a novetat, l'IEB ha augmentat el límit subvencionable de 15.000 a 20.000 euros.

Les convocatòries per a arts escèniques i arts visuals estan dotades amb 300.000 euros cadascuna per a fomentar la projecció exterior i l'entorn dels creadors.

En el cas de les escèniques, s'ha millorat el finançament per convidar programadors i agents per veure una obra o muntatge d'arts escèniques. En aquest sentit, també puja de 5 a 20 punts els criteris de desenvolupament sostenible que inclou conceptes com el gènere, el retorn social, o el respecte al medi ambient.

Aquestes línies de projecció exterior recullen la pujada d'ajuda per a l'allotjament, que passa de 60 a 80 euros per persona i nit.