torna

Detall de la notícia

Imatge 5266471

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, visita la fàbrica CAF

El Govern va adjudicar el febrer passat, a través del Consell d'Administració d’SFM, el contracte de subministrament de cinc trens elèctrics per millorar la xarxa ferroviària actual a favor de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), SA, per un import total de 54.653.612 € (amb l’IVA exclòs).

La compra d'aquests cinc trens, amb quatre cotxes cadascun, inclou el subministrament i garantia d’aquests en el temps establert. El termini màxim per executar el contracte va quedar fixat en 54 mesos: 30 mesos per lliurar els nous trens i 24 mesos més de manteniment del material durant la durada de la garantia. La previsió és que es lliurin durant l'estiu de 2024 i podrien entrar en funcionament l'últim trimestre d’aquell any.

Durant la visita, el conseller Marí ha estat acompanyat pel director general de Mobilitat i Transport Terrestre, Jaume Mateu; el gerent de Serveis Ferroviaris de Malloca, Mateu Capellà, i els tècnics responsables de CAF.

El conseller ha reiterat el compromís del Govern de les Illes Balears amb el transport públic i, en aquest cas, amb el tren: «Sens dubte, la incorporació d'aquestes noves màquines facilitarà els plans d'expansió que té previst SFM a diferents parts de Mallorca a les quals ara no s'arriba, al mateix temps que contribuirà a la millora de la infraestructura ferroviària actual». I ha afegit: «Per tant, garantirem un millor servei a la ciutadania amb més freqüències i rutes, farem més atractiu el transport públic, ajudarem a reduir el nombre de cotxes que circulen per les nostres carreteres i contribuirem a reduir les emissions de CO2».

La contractació d'aquests trens respon també als objectius d’SFM de continuar fomentant una mobilitat sostenible, accessible i eficient. De fet, així ho recull el Pla Director Sectorial de Mobilitat de les Illes Balears, aprovat el maig de 2019, que estableix com a prioritat impulsar la mobilitat a favor dels mitjans de transport no motoritzats i col·lectius a través de l'augment i la millora de l'oferta del transport públic interurbà així com les seves infraestructures.

Els nous trens per a SFM podran circular en servei comercial a una velocitat de 100 quilòmetres per hora i disposaran d'una capacitat per a més de 500 passatgers.

Les noves unitats s'empraran per als mateixos serveis que fan les fabricades anteriorment també per CAF de la sèrie 8100, actualment en la línia T1 (que uneix Palma amb Inca), la línia T2 (des de la capital fins a sa Pobla) i la línia T3 (que connecta Palma amb Manacor).

La seu de CAF a Beasain dissenya, fabrica i manté tot tipus de vehicles, equipats amb els últims avenços tecnològics en seguretat, prestacions i confort. El disseny d’aquests cerca la màxima eficiència energètica i una gran capacitat de transport per als operadors.