torna

Detall de la notícia

Imatge 5264554

La promoció de l'IBAVI de 8 HPP al carrer de Salvador Espriu rep el premi de l'Opinió en la categoria d'arquitectura dels FAD 2022

S’ha valorat que dona resposta a les necessitats actuals

El lliurament dels guardons s’ha duit a terme aquest dimarts a l'Auditori Disseny Hub de Barcelona dins el marc dels Premis FAD d’Arquitectura i dels Premis Habitàcola per a estudiants d’arquitectura i disseny organitzats per ARQUIN-FAD. Una gran festa de l’arquitectura on cada any conflueixen els professionals més rellevants d’Espanya i Portugal.

En la categoria d’arquitectura, el jurat dels Premis FAD ha destacat aquelles obres que donen resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les ciutats o al paisatge.

La promoció de l’IBAVI ha rebut el reconeixement del públic, que ha pogut votar a través de la web de l’organització els distints projectes.

El públic ha premiat aquest projecte de vuit apartaments construïts i projectats per l’IBAVI amb materials naturals, en alguns casos reutilitzats, i tècniques locals, on posa en relleu el saber fer amb el marès com a element estructural i no només com a tancament. És d’un interès especial l’espai generat per les voltes dobles i els arcs d’aquest material, l’adaptabilitat de l’espai, l’ús de tècniques passives i solucions «antigues», com l’aïllament fet amb l’excés d’alga posidònia de les platges mallorquines.

Han recollit el guardó la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester; la gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa; el director del Departament Tècnic de l’IBAVI, Carles Oliver, i Alfonso Reina, arquitecte de l’IBAVI.

La directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester, ha manifestat: «Aquest premi suposa un reconeixement a tota una línia editorial amb la manera de construir alternativa des de la premissa de la dignitat de l’habitatge públic protegit i el respecte al medi ambient; una manera de fer que cerca anticipar solucions a les emergències actuals com la climàtica o la d’habitatge. Manifestam el nostre agraïment absolut perquè ens anima a continuar d’aquesta forma i a superar tots els obstacles que siguin necessaris».

S’ha de recordar que aquesta promoció ja ha rebut altres distincions com el premi Ciutat de Palma d’Arquitectura 2022.

L’edifici d’habitatges socials de Salvador Espriu, a la barriada de l’Amanecer de Palma, es caracteritza per utilitzar materials locals de baix impacte ambiental, com és la pedra de marès, la posidònia o la fusta reutilitzada. L’edifici aprofita els sistemes constructius com la inèrcia o l’estructura de voltes de canó per garantir el màxim confort climàtic i, per tant, fer front a l’emergència climàtica i a la pobresa energètica.

Des del passat mes de març hi habiten famílies més grans de 65 anys i famílies monoparentals a les quals s’ha fet una adequació de la renda personalitzada que en cap cas no supera el 30 % dels seus ingressos. Set dels vuit habitatges consten de dues habitacions i n’hi ha un d’una sola habitació; tenen entre 50 i 70 metres quadrats de superfície.