torna

Detall de la notícia

Imatge 5236417

El Govern acosta a la delegació d'Andorra l'aposta de l'IBAVI per la qualitat i l'eficiència energètica en les promocions d'habitatges de protecció pública

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el cap del Govern d’Andorra, Xavier Espot, han visitat avui capvespre la promoció de sis habitatges de protecció pública que l’IBAVI està construint a Santa Eugènia. A la visita també han assistit el batle de l’Ajuntament de Santa Eugènia, Joan Riutort; i la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester, a més de la resta de membres de la delegació andorrana que visita Mallorca aquests dies, que també compta amb la participació de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvi Calvó, i l'ambaixador d'Andorra a Espanya, Vicenç Mateu. 

El projecte de sis habitatges de protecció pública de lloguer social assequible a Santa Eugènia és la primera promoció d’habitatge públic que es construeix en aquest municipi. És, a més, un clar exemple de l’aposta del Govern per impulsar construccions de gran qualitat arquitectònica, sostenibles i energèticament eficients en les promocions d’habitatge públic de l’IBAVI.

Ha explicat el conseller Josep Marí durant la visita que l’aposta per l’arquitectura sostenible que s’està fent a través de l’IBAVI no només és beneficiosa per al planeta, sinó que també contribueix a pal·liar els efectes de la pobresa energètica, i ha agraït l’interès que està generant a altres territoris la feina que s’està duent a terme en habitatge públic a les Illes Balears. Ha afegit que l’aposta per consolidar un parc públic d’habitatge de lloguer és seguida amb molt d’interès, així com la manera com s’està fent: apostant per materials de quilòmetre 0 i per l’aplicació de tècniques constructives sostenibles, en un territori tan fràgil com el nostre. Una arquitectura sostenible que acumula reconeixements i premis.

Per la seva banda el cap de Govern d'Andorra ha acostat les diverses iniciatives i projectes que està desenvolupant l'executiu per facilitar i promocionar l'accés a l'habitatge de lloguer. "Estem impulsant iniciatives per fomentar la construcció d'habitatges a preu assequible, així com també per a la rehabilitació d'edificis per posar més promocions al mercat de lloguer", ha destacat. A més, i per tal de seguir els preceptes marcats per la Llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, Espot ha explicat que des del 2020 tota nova promoció d'habitatges que es fa a Andorra ha de tenir un consum energètic quasi nul. En aquest sentit ha emfatitzat que la lluita contra el canvi climàtic és qüestió de tots, sobretot en aquells territoris on els efectes tenen un impacte major.

Voltes de marès per guanyar eficiència energètica

Una de les principals línies d’innovació de l’IBAVI en el camp de la construcció és la introducció o recuperació de quatre línies de materials: el marès, la terra, els elements vegetals com la fusta o la posidònia, i la mineria urbana, que entén les ciutats com les pedreres del segle XXI, i utilitza els edificis que s’han de desconstruir com una font de recursos que es poden reutilitzar o reciclar en obra nova i rehabilitació.

Santa Eugènia és un exemple de la utilització de voltes de pedra de marès en els edificis amb l’objectiu d’aconseguir la màxima inèrcia possible —màxima quantitat de pes— perquè aquest pes pugui refrescar a l’estiu de forma gratuïta. Per tant, s’utilitzen aquestes voltes per garantir el confort durant els moments de calor. La promoció de Santa Eugènia és, a més, la versió millorada de les experiències duites a terme fins ara dins aquesta línia de treball —ja aplicada anteriorment en promocions com la de Salvador Espriu, a Palma. I s’encabeix dins la filosofia de feina impulsada per l’equip tècnic de l’IBAVI, en què cada projecte és un refinament dels projectes anteriors, dins un procés de millora continuada. 

Com a exemple, en aquesta promoció de sis HPP a Santa Eugènia, els taulells de fusta d’encofrar són reutilitzats, ja que provenen de l’edifici esbucat a la promoció del carrer de Lope de Vega de Palma, i s’aprofundeix en el concepte de mineria urbana. Aquests taulells de fusta suporten els 25 cm de Posidonia oceanica que actuen com a aïllament. L’acabat exterior es fa amb teula àrab tradicional, també recuperada de l’edifici preexistent.

Climàticament, serà l’edifici més eficient construït per l’IBAVI fins ara. Serà classe energètica A i la demanda anual de consum de refrigeració i calefacció combinada és de 4,8 kWh /m² per a l’any 2020 i 6,4 kWh/m² per l’any 2050. Part de l’eficiència a l’hivern depèn de la renovació d’aire per convecció provinent d’un mur Trombe —mur orientat al sol, construït amb materials que poden acumular la calor— situat a la façana sud.

Sis habitatges de dos dormitoris

La promoció, ubicada en el carrer de ses Monges, 21, de Santa Eugènia, ocuparà una superfície de 578,92 m², on s’estan construint sis habitatges de dos dormitoris, un dels quals és adaptat.

Tots ells estan destinats al lloguer i tenen un pressupost de 745.854,92 €, amb l’IVA exclòs. L’obra, que es va iniciar el setembre del 2021, té un termini d’execució de desset mesos i s’alça en un solar cedit per l’Ajuntament de Santa Eugènia.

Tant el projecte bàsic com el projecte executiu ha estat redactat internament pels arquitectes de l’IBAVI Carles Oliver i Xim Moyà. L’empresa Obres i Construccions Tomeu Rosselló és l’encarregada de l’execució de les obres.