torna

Detall de la notícia

Imatge 5225084

El MAEF celebra el Dia dels Museus amb una exposició sobre els efectes de la guerra a Síria en el seu patrimoni historicoartístic

La mostra s'inaugura aquest dimecres a la seu del Puig des Molins
El Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF) inaugura aquest dimecres 18, Dia Internacional dels Museus, l'exposició temporal Hope for Syria (Esperança per a Síria), un projecte de les artistes Martina Pozzi i Laura Jabbour que incideix en la destrucció tant personal com patrimonial que suposa la guerra de Síria.
Les creadores, a través de la seva obra, volen transmetre un missatge d'esperança i fe en el procés de renéixer. Igual que les flors brollen d'entre les runes, Pozzi i Jabbour reivindiquen en aquesta mostra que la vida reneix i pot tornar a omplir aquests espais desvastats.
Les dues artistes van escollir vuit escenaris molt afectats pels bombardeigs i van desenvolupar el projecte en dues fases diferents a conseqüència del confinament provocat per la COVID-19, que les va mantenir allunyades.
La primera fase, a càrrec de Pozzi, és la del collage. Tot retallant i enganxant, ha intervingut sobre les imatges en blanc i negre omplint aquells espais urbans de vegetació, símbol d'esperança i cobrint de verd el gris mantell que la guerra havia deixat. A més, ha triat el color groc de les flors que brollen d'entre les ruïnes i la pols per representar l'energia, la lluminositat i la força de voluntat de renéixer.
La segona fase, obra de Jabbour, és la del brodat. Les obres s'han enriquit amb la paraula esperança أﻣل (amal) brodada amb un fil de color terra per simbolitzar la resiliència, l'estabilitat i la durabilitat al llarg del temps. Aquesta paraula en àrab està integrada en cada collage de manera diferent, però tots tenen en comú la primera lletra, أ (alif), que sempre està ubicada en l'espai deixat per un element arquitectònic destruït.
Segons les seves autores, aquest projecte va sorgir de la trobada de dues ànimes creatives i el seu desig de difondre l'optimisme en aquest món. El resultat són aquestes vuit obres que el MAEF exposarà els pròxims mesos a la seva sala d'exposicions temporals, juntament amb una sorpresa didàctica per als nins.
La inauguració, que comptarà amb les dues artistes, comissàries de l'exposició, tindrà lloc, a les 19 hores, al Museu Monogràfic Puig des Molins (Via Romana, 31, Eivissa). Un dia després, també a les 19 hores, també hi ha planificada una visita guiada a càrrec de les dues artistes.