torna

Detall de la notícia

Imatge 5205784

El Govern posa la primera pedra d'una nova promoció de sis habitatges públics a la Ribera, Palma

Descàrrega d'imatges

 

Actualment s’estan construint a la ciutat 209 habitatges de protecció pública

La presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el batle de Palma, José Hila, han posat avui la primera pedra d’una nova promoció d’habitatge públic al municipi, en aquest cas a la Ribera. El projecte inclou sis habitatges i té un pressupost de 660.990,37 €, amb l’IVA exclòs.

La promoció que avui s’inicia comptarà amb una superfície construïda de 379,26 m2, amb una planta baixa i un pis. Es disposen quatre habitatges d’una habitació, dos a la planta baixa i dos a la planta primera, i dos habitatges de dues habitacions de tipologia dúplex. Tots formaran part del parc públic d’habitatge de lloguer de les Illes Balears i, com ja és norma en les promocions de l’IBAVI, el 15 % d’aquests habitatges aniran destinats a joves.

El termini previst d’execució de l’obra és de quinze mesos i, durant l’acte de col·locació de la primera pedra, la presidenta Armengol ha reivindicat que l’habitatge és «una de les prioritats que tenim com a Govern des del 2015», motiu pel qual s’ha impulsat una «política d’habitatge en sentit ampli», que no només implica la construcció d’obra nova, sinó «polítiques necessàries com són les ajudes al lloguer, el plantejament d’una llei d’habitatge que ens ha permès mesures innovadores com la cessió temporal d’ús de pisos de grans tenidors, el tempteig i retracte o el fet que els habitatges de protecció pública a les Balears ara són públics tota la vida».

Armengol també ha insistit en la necessitat de definir mesures que permetin a les Comunitats topar els preus del mercat de l’habitatge perquè «tothom ha de poder viure en un habitatge a un preu accessible».

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat «l’enorme esforç que fa l’IBAVI per no deixar deserta la licitació de cap promoció d’habitatge de protecció pública, motiu pel qual estam adjudicant la totalitat de promocions d’HPP licitades fins ara aquest 2022. Per tant, continuam treballant per incrementar aquest parc d’habitatge públic, tenint en compte que estan arribant fons europeus, que també ens ajudaran a atendre la necessitat d’habitatge que hi ha a la nostra comunitat».

 

Característiques de la construcció i adaptació al canvi climàtic

El projecte ha previst la implantació de mesures mediambientals que fomentin el respecte de l’entorn on se situa la nova construcció i que permetin aconseguir el nivell més gran d’autosuficiència possible. En aquest sentit, s’ha treballat la relació entre els espais interiors i exteriors per afavorir al màxim que els futurs habitatges siguin com més confortables millor des de les eines passives de l’arquitectura.

El disseny ha prioritzat l’assolellament, mitjançant el disseny de les façanes, amb espais intermedis habitables una part de l’any que alhora fan de coixí tèrmic dels espais interiors. Les obertures principals s’han ubicat orientades de tal manera que es puguin captar els vents dominants (embat) i que facilitin la ventilació creuada.

D’altra banda, s’ha tingut en compte la gestió dels recursos (aigua, energia, emissions de CO2, residus, etc.) durant la utilització del futur edifici, i s’ha procurat oferir una qualitat de vida més bona als habitants, amb la qual cosa es compleix la condició d’exemplaritat per divulgar aquest tipus d’habitatges eficients als seus veïns.

S’ha prioritzat la utilització de productes de proximitat (km 0) per minimitzar la petjada d’emissions i d’aquesta manera recuperar i potenciar el model d’economia circular, i evitar el model convencional que consumeix energia procedent de l’exterior i sense capacitat de gestió dels recursos que genera, una de les causes responsables de la crisi climàtica.

El solar on s’ubica aquesta promoció —al carrer del Cabussó, 41, de la Ribera— forma part d’una operació de permuta, dins l’actuació urbanística del sector de Llevant i la façana marítima, entre l’Ajuntament de Palma i l’IBAVI, mitjançant la qual l’Ajuntament ha cedit a l’IBAVI solars localitzats a diferents llocs de la ciutat, un dels quals és el solar objecte de la promoció.

 

Un 26 % més d’habitatge públic a Palma

L’any 2015, Palma partia d’un parc de 1.058 habitatges públics de lloguer. Des de llavors s’hi han sumat 23 habitatges per tanteig i retracte tant de grans tenidors com de particulars i s’han lliurat 18 habitatges de nova construcció al carrer de Salvador Espriu, al barri de sa Calatrava, i al carrer del Regal. Amb això, en aquests moments, el parc d’habitatge de l’IBAVI a Palma consta de 1.099 habitatges.

L’IBAVI està construint actualment 209 HPP a Palma a través de 8 promocions, la qual cosa representa el 32 % del total d’habitatge públic que impulsa el Govern al conjunt de les Illes Balears (647 habitatges de protecció pública en construcció a través de 28 promocions). A aquesta xifra se sumarà aviat la construcció de 25 habitatges al carrer de Lope de Vega, una promoció ja adjudicada per l’IBAVI a Palma.

Amb totes aquestes actuacions, fins avui, el parc públic d’habitatge de lloguer a Palma s’haurà incrementat un 26 % des del 2015, fins als 1.333 habitatges de protecció pública.