torna

Detall de la notícia

Imatge 5192555

El Govern posa la primera pedra d'una nova promoció d'onze habitatges públics a Palma

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el batle de Palma, José Hila, han posat avui la primera pedra d’una nova promoció d’habitatge públic al municipi.

 El projecte que s’inicia avui comptarà amb una superfície construïda de 832,64 m2, amb una planta baixa i dos pisos. S’hi construiran 11 habitatges en total: 5 en planta baixa i 6 en les plantes superiors. Hi haurà 7 habitatges d’un dormitori, un dels quals serà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. Hi haurà un habitatge de dos dormitoris i tres pisos de tres dormitoris. Tots  formaran part del parc públic d’habitatge de lloguer de les Illes Balears. I com ja és norma en les promocions de l’IBAVI, el 15 % d’aquests habitatges aniran destinats a joves.

El pressupost de l’obra és d’1,6 milions d’euros i està previst que les obres finalitzin el maig del 2023. Durant l’acte, la presidenta ha agraït a l’Ajuntament de Palma la «col·laboració constant i la lleialtat institucional» que ha fet possible «fer front a un dels problemes més greus que té aquesta Comunitat Autònoma, que és accedir a un habitatge digne».

Armengol ha recordat que «el 2015 vam fixar com a política prioritària l’habitatge» i que «a través de diferents fórmules» i «d’una normativa, la llei d’habitatge, que va ser pionera» s’ha pogut incrementar el parc d’habitatge públic de les Balears com mai fins ara.

«Alhora», ha explicat la presidenta, «continuam insistint al Ministeri que seria necessari poder topar els preus del lloguer a nivell ampli perquè tots aquí som conscients que hi ha una emergència entorn als preus de l’habitatge a les Illes Balears».

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat «l’enorme esforç que fa l’IBAVI per no deixar deserta la licitació de cap promoció d’habitatge de protecció pública, motiu pel qual estam adjudicant la totalitat de promocions d’HPP licitades fins ara aquest 2022. Vuit promocions, entre les quals hi ha aquesta del Coll d’en Rabassa, que se suma a la construcció de 92 habitatges de protecció pública a Mallorca i Menorca. Per tant, continuam treballant per incrementar aquest parc d’habitatge públic, tenint en compte que estan arribant fons europeus, que també ens ajudaran a atendre la necessitat d’habitatge que hi ha a la nostra comunitat».

Adaptació al canvi climàtic

 El sistema constructiu d’aquesta promoció, ideat per l’arquitecte Carles Enrich, vol donar resposta a l’emergència climàtica i d’habitatge. Les prestacions d’il·luminació i ventilació es resolen mitjançant claraboies i xemeneies tècniques. S’aposta per la il·luminació natural, una bona ventilació creuada i s’eliminen passadissos per maximitzar la superfície d’ús real. S’aposta per una tipologia de planta flexible per adaptar-la a diferents usos. Es proposen patis i terrasses que ajuden a ombrejar els habitatges i a refrescar l’aire gràcies a la vegetació i els jardins drenants de les plantes baixes. A més, també es tenen en compte criteris d’estalvi d’aigua i baixa demanda hídrica per tal de garantir un manteniment adequat.

Els materials emprats en la construcció són de baix impacte ambiental i les tècniques constructives es basen en l’arquitectura tradicional. S’utilitzaran forjats prefabricats de fusta i parets mestres ceràmiques. A la façana principal es preveuen persianes enrotllables de fusta com a sistemes d’enfosquiment que també permeten una bona gestió de la privacitat dels usuaris, sobretot als habitatges de la planta baixa.

El solar on s’ubica aquesta promoció —al carrer de Rut, 19, cantonada amb el carrer de Darwin, 5, del Coll d’en Rabassa— forma part d’una operació de permuta dins l’actuació urbanística del Sector Llevant - Façana Marítima, entre l’Ajuntament de Palma i l’IBAVI, a través del qual l’Ajuntament ha cedit a l’IBAVI solars localitzats a diferents llocs de la ciutat, un dels quals és el solar objecte de la promoció.

Un 26 % més d’habitatge públic a Palma

L’any 2015, Palma partia d’un parc de 1.058 habitatges públics de lloguer. Des de llavors s’hi han sumat 23 habitatges per tanteig i retracte tant de grans tenidors com de particulars i s’han lliurat 18 habitatges de nova construcció al carrer de Salvador Espriu, al barri de sa Calatrava, i al carrer del Regal. Amb això, en aquests moments, el parc d’habitatge de l’IBAVI a Palma consta de 1.099 habitatges.

Amb la promoció que s’inicia avui, l’IBAVI està construint actualment 209 HPP a Palma a través de 8 promocions, la qual cosa representa el 32 % del total d’habitatge públic que impulsa el Govern al conjunt de les Illes Balears (647 habitatges de protecció pública en construcció a través de 28 promocions). A aquesta xifra se sumarà aviat la construcció de 25 habitatges al carrer de Lope de Vega, una promoció ja adjudicada per l’IBAVI a Palma.

Amb totes aquestes actuacions, fins avui, el parc públic d’habitatge de lloguer a Palma s’haurà incrementat un 26 % des del 2015, fins als 1.333 habitatges de protecció pública.