torna

Detall de la notícia

Imatge 5184797

Les comissions tècnica i de seguiment ja treballen per garantir una sortida habitacional als veïnats dels Don Pepe i restablir l'espai natural

La Comissió de Seguiment per a la solució d’habitatge de les persones dels apartaments Don Pepe i del restabliment dels valors ecològics a la zona afectada s’ha constituït aquest matí, en una sessió presidida pel conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, celebrada a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia.

Es compleix així amb els terminis establerts pel decret aprovat el passat 14 de març per Consell de Govern, en què es creaven dues comissions encarregades de fer viable la solució per als apartaments Don Pepe acordada entre el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Sant Josep i els representants dels propietaris dels apartaments, al qual s’ha sumat també el Consell Insular d’Eivissa.

“La Comissió de Seguiment és la que ha de coordinar i vetllar per al correcte desenvolupament de la proposta que s’ha de consensuar per mutu acord entre institucions i persones propietàries” ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, per a qui “la constitució avui d’aquesta Comissió de Seguiment i la reunió mantinguda la setmana passada per la Comissió Tècnica demostra la ferma voluntat del Govern de fer realitat una solució per als veïnats i veïnades dels apartaments Don Pepe”. Marí també ha volgut destacar la presència de representants dels propietaris en aquesta Comissió de Seguiment “perquè ens havíem compromès des del Govern a què les famílies afectades tenguin en tot moment la informació, en un exercici de transparència. Necessitam treballar junts”.

La Comissió de Seguiment està formada per deu membres. Més enllà de la presidència, que ostenta el conseller Josep Marí, també en formen part la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, que exerceix la vicepresidència; el president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí; el batle de l’Ajuntament de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero; el vicepresident primer i conseller de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l’Intrusisme del Consell d’Eivissa, Mariano Juan Colomar; el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, en representació de la Conselleria de Medi Ambient i Territori; la regidora de Benestar Social i Habitatge de l’Ajuntament de Sant Josep, Guadalupe Nauda; la presidenta de la comunitat de propietaris dels apartaments Don Pepe, Sílvia Hernández; l’advocat dels propietaris dels apartaments, Joan Nadal i la directora general de Coordinació del Govern, Isabel Castro, que ha exercit avui de secretària de la Comissió.

La Comissió de Seguiment neix, per tant, amb representació de les tres institucions implicades així com dels propietaris afectats. Corresponen a aquesta Comissió les funcions de coordinar les accions per al desenvolupament de la solució d’habitatge de les persones que habiten els apartaments Don Pepe; impulsar les actuacions necessàries per restablir els valors ecològics a tota la zona; vetlar perquè aquestes mesures es dirigeixin a l’acompliment dels objectius marcats; així com valorar l’evolució de les diferents mesures adoptades.

Per donar suport a la Comissió de Seguiment, s’ha creat també la Comissió Tècnica, que ha de seguir, d’una manera permanent, el desenvolupament de les actuacions oportunes i que ja es va reunir el passat 13 d’abril.

La proposta per als afectats dels Don Pepe

El 10 de febrer de 2022, en una reunió a tres bandes mantinguda a l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia entre el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Sant Josep i representants de les persones propietàries dels apartaments Don Pepe, es va proposar una solució per al problema d’habitatge del conjunt de les famílies afectades i que, alhora, restabliria l’espai natural retornant i reforçant els valors mediambientals i ecològics de l’entorn.

La solució implica diverses administracions i entitats de les Illes Balears, tant municipals com supramunicipals, com l’Ajuntament de Sant Josep, la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, a través de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i el Consell Insular d’Eivissa.

La proposta passa per demolir els blocs d’edificis, que estan en parc natural, per restablir un espai que té un valor ambiental i ecològic molt important i la construcció, en uns terrenys del municipi de Sant Josep, de nous habitatges HPO per als veïns i veïnes. Una opció que, com ha anunciat l'advocat dels propietaris, és acceptada en aquests moments per la totalitat dels veïnats i veïnades dels Don Pepe. 

Per part del Govern, la consellera Garrido i el conseller Marí han informat als membres de la Comissió de Seguiment que ja s’han iniciat dues tasques: d’una banda, la contractació amb la Universitat de les Illes Balears per fer una valoració dels habitatges del Don Pepe i l’espai natural que ocupen actualment. D’altra banda, la conselleria de Mobilitat i Habitatge, ja ha iniciat des de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura les primeres passes per, una vegada concretat el terreny on aniran els nous habitatges, dur a terme la redacció del projecte arquitectònic. 

El president de la Comissió, el conseller Marí ha confirmat també que ja es treballa en un esborrany de protocol que establirà el marc de les actuacions previstes. En aquests moments s’està consensuant entre les diferents administracions públiques per després treballar-ho amb els veïnats. Es preveu tenir enllestit aquest protocol en breu i que es pugui traslladar a un conveni que vinculi les diferents parts a finals d’aquest 2022.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Josep ha agraït la implicació de la resta d’administracions en la recerca d’una solució definitiva al drama que viuen les famílies del Don Pepe i ha recordat que, mentre, la Corporació segueix donant resposta a les necessitats d’aquestes persones, amb un cost acumulat de gairebé 800.000 euros per les arques municipals. També s’han concedit ja 32 ajudes, amb un import de prop 300.000 euros, a càrrec del mig milió d’euros destinat pel Consell a l’atenció als afectats i ben aviat es començaran a tramitar les ajudes de lloguer a més llarg termini compromeses per la Conselleria d’Afers Socials.

El president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí ha reiterat el compromís de la institució a realitzar els canvis urbanístics que siguin necessaris per tal que sigui viable la construcció d'aquests nous habitatges. "Des del primer moment, entre totes les propostes realitzades pel Consell d'Eivissa s'ha estès la mà a fer les modificacions urbanístiques que siguin necessàries perquè això sigui una realitat. Aquest compromís segueix, avui, vigent", ha declarat el president. 

La Comissió de Seguiment ha pactat un calendari de feina amb reunions bimensuals.