torna

Detall de la notícia

Imatge 5176613

El Govern i la Federació Balear de Transports tanquen l'acord d'ajudes per al sector davant la crisi d'Ucraïna que beneficiarà fins a 7.400 vehicles a les Illes

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el president de l’Agrupació de Transports de Mercaderies de Balears - FEBT, Ezequiel Horrach, han signat aquest migdia l’acord assolit entre el Govern i la Federació Empresarial Balear de Transports per millorar les condicions de feina del sector i pal·liar els efectes econòmics de l’encariment dels combustibles arran de la guerra d’Ucraïna.

Ha explicat el conseller de Mobilitat i Habitatge: «Amb aquest acord posam fil a l’agulla a les ajudes directes anunciades des del Govern per a un sector estratègic com és el transport de mercaderies a les nostres Illes, però anam molt més enllà. També ens implicam en el desenvolupament i l’aplicació del marc normatiu actual del sector en aspectes clau com la regulació dels temps de càrrega i descàrrega de mercaderies, en la revisió del preu del transport per la variació del preu del combustible, els temps d’espera, així com les necessitats de formació de conductors professionals. Aspectes fonamentals perquè el sector pugui garantir el seu futur».

Mesures de l’acord

L’acord preveu un pla d’ajudes econòmiques directes per a les empreses i autònoms amb vehicles dedicats al transport de mercaderies per carretera, residenciats a les Illes Balears, amb autorització administrativa per al transport públic.

El pla d’ajudes suma un pressupost total de 5,5 milions d’euros. Per poder accedir a aquesta ajuda, l’augment de la despesa en combustible comparada entre el primer trimestre de 2021 i el primer trimestre de 2022 ha de superar el 5 %. Podran accedir als ajuts tots els transportistes que tenguin targeta de transport de mercaderies de servei públic, que es calcula que són fins a 7.400 en el conjunt de les Illes Balears. 

L’acord que avui han subscrit el Govern i l’agrupació empresarial del servei discrecional de mercaderies de les Balears (FEBT) inclou altres actuacions dirigides a millorar les condicions de feina del sector.

D’una banda, el Govern farà un seguiment especial a través dels serveis d’inspecció de l’aplicació de la regulació de les operacions de càrrega i descàrrega per part del conductor incloses en el Reial decret llei 3/2022 aprovat el dia 1 de març. El Govern es compromet a traslladar als clients dels transportistes — distribuïdors, grans superfícies, grans magatzems, etc.— la necessitat de respectar i fer complir la normativa actual.

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge donarà suport en el desenvolupament de la clàusula de revisió del preu del transport per la variació del preu del combustible, també prevista en el Reial decret llei 3/2022 perquè les empreses i autònoms puguin aplicar-la als seus clients. Elaborarà una calculadora virtual per poder conèixer la variació del combustible des que es va iniciar el contracte del transport fins a la realització efectiva d’aquest.

També es duran a terme gestions amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MTMA) amb l’objectiu de trobar una regulació adequada que faciliti el compliment dels temps de conducció i descans per part de les empreses transportistes de mercaderies que es veuen afectades pels horaris dels ferris que connecten les Illes i la península, tenint en compte que els conductors tenen dificultats per complir el descans diari.

L’acord també recull la necessitat que les Illes disposin d’espais per a aparcaments segurs i vigilats per a aquells vehicles que es dediquen al transport de mercaderies per carretera, a fi de poder evitar robatoris de mercaderies, combustible, etc.

Un altre aspecte té a veure amb l’àmbit formatiu. Per això, davant la manca de conductors professionals en el sector, el Govern treballarà de la mà del sector per establir un pla pilot per a la formació de conductors que es puguin incorporar a les empreses de transport per carretera.