torna

Detall de la notícia

Imatge 5092757

Afers Socials i Esports promociona i garanteix la pràctica esportiva segura en infants i adolescents

\ L’expert Iñaki Alonso ha impartit aquest dimarts una xerrada dirigida tant al personal de la Fundació per a l’Esport Balear com al sector esportiu


\ La jornada ha explicat les implicacions de la nova Llei 8/2021 de protecció integral a la infància i adolescència

La Conselleria d’Afers Socials i Esports promou la pràctica esportiva segura per a infants i adolescents, en el marc de la nova Llei 8/2021 de protecció integral a la infància i adolescència. Aquest dimarts 1 de febrer ha organitzat per a tot el personal de la Fundació per a l’Esport Balear, però també per a la resta del teixit esportiu de les Illes Balears, la xerrada «Pràctica esportiva segura per a infants i adolescents. Com garantir espais esportius lliures de violència a les organitzacions esportives. Implicacions de la nova Llei 8/2021 de protecció integral a la infància i adolescència», a càrrec de l’expert Iñaki Alonso.


La nova Llei, aprovada recentment, és un pas endavant en matèria de protecció a la infància i adolescència, i també en l’àmbit de l’esport com a eina fonamental per al desenvolupament integral i el benestar dels infants i adolescents.


La normativa estableix que les administracions públiques han de promoure i garantir la capacitació dels professionals que es dediquen a l’entorn esportiu i oci per a la prevenció, detecció precoç i actuació davant de situacions de violència, per mitjà de formació especialitzada en drets fonamentals de la infància i l’adolescència. Alhora es vol reforçar l’autonomia i capacitació de les persones menors d’edat per a una detecció precoç i una actuació adequada davant situacions de violència.


Així mateix, la norma conté que les administracions públiques han de regular protocols d’actuació per a un entorn segur en l’àmbit esportiu i d’oci, així com exigir a les federacions, entitats esportives i als professionals/voluntaris el compliment d’aquests protocols a través de la formació específica en matèria de protecció i bon tracte a la infància per expedir llicències per exercir com a monitor/entrenador en esport escolar. La Llei exigeix a federacions i professionals l’obligatorietat del certificat negatiu de delictes sexual per expedir llicència federativa i les entitats i federacions hauran de designar la figurat del delegat o delegada de protecció, referent per als infants i adolescents en relació a aquests aspectes.


Amb tot, tal com també està previst a l’Avantprojecte de Llei de l'Activitat Física i l'Esport de les Illes Balears, la Llei preveu que les administracions han de facilitar mecanismes de comunicació segurs, confidencials, eficaços, adaptats i accessibles tant als professionals i entitats com als nins i nines per denunciar situacions de violència.


Aquests aspectes de la llei han estat explicats en la xerrada d’aquest dimarts, a càrrec d’Iñaki Alonso Romero, expert i responsable de protecció de la infància de l'Atlètic Club de Bilbao, expert internacional en ajuda humanitària i especialista en drets de la infància. Ha treballat per a UNICEF,  Save The Children i com a coordinador esportiu del club Pauldarrak FKT.

La xerrada, presencial i en línia, s’ha dut a terme des de la sala d'actes del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears, en dos passis: de 9.00 a 10.30 h, exclusivament per a personal de la Fundació per a l’Esport Balear; i de 18.30 a 20.00 h per a tot el sector esportiu i persones interessades.