torna

Detall de la notícia

Imatge 5076428

La primera promoció d'habitatge públic intergeneracional serà en Es Molinar 

La presidenta Armengol i el conseller Marí visiten les obres d’aquesta promoció de 57 habitatges que estarà finalitzada el mes de maig

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del batle de Palma, José Hila, i del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han visitat aquest dijous les obres de la promoció de 57 habitatges de protecció pública que està en construcció al barri des Molinar, a Palma.

La promoció, en construcció des de l’octubre del 2020, té com a previsió estar enllestida el proper mes de maig, és la més important de les que hi ha en marxa a Palma i és la primera de caràcter intergeneracional que es construirà a les Illes Balears. Això significa que els habitatges es llogaran a col·lectius estratègics que compartiran zones comunes amb l’objectiu de generar un diàleg entre generacions i crear comunitat.

«Amb la COVID hem après que la societat que hem de construir és una on siguem capaços de cuidar-nos els uns als altres, on un ciutadà sigui capaç de cuidar el seu veïnat físicament i mental, on posem en marxa la societat de les cures en el sentit més ample», ha afirmat Armengol, qui ha defensat aquest projecte i la seva importància: «el fet que tingui un espai comunitari i de convivència és una qüestió transcendental a l’hora de veure com construïm una ciutat, un poble i una societat».

Així, els habitatges d’aquesta promoció, que té un pressupost de 6,9 milions d’euros, són de dotació, una tipologia d’habitatge especial que es caracteritza per l’ús compartit de determinades zones i que va destinat a col·lectius específics de la societat. En aquest cas, aniran destinats a persones més grans de 65 anys i a persones de menys de 35 anys.

És un model inspirat en el de Plaça d’Amèrica d’Alacant, que va rebre el premi de l’ONU el 2012 a una de les dotze solucions innovadores d’habitatge a escala mundial, ja que no només satisfà la demanda d’habitatge, sinó d’altres necessitats que se’n deriven.

D’aquesta manera, conviuen de manera independent cada un dels nuclis familiars, però comparteixen zones comunes, com per exemple el centre de dia, diverses sales d’activitats, terrasses i patis, amb l’objectiu d’establir una petita comunitat i crear sinergies i experiències d’intercanvi.

Per poder garantir que es produeixin aquestes sinergies els joves hauran de tenir experiència en el camp social o bé interès demostrable per aquest sector i un compromís d’un nombre d’hores setmanals dedicades a la comunitat. La proporció de joves i gent gran serà la següent: 4 persones grans per 1 persona jove.

La presidenta ha reivindicat la «col·laboració institucional que fa possible les polítiques d’habitatge» i ha destacat to allò «que ens ha permès la Llei d’Habitatge, que va ser novedosa a nivell estatal i amb la qual hem adquirit habitatges a través de tempteig i retracte, de la cessió d’ús... Tot això ens fa possible incrementar el parc d’habitatge públic».

L’any 2022 finalitzaran les obres de 534 habitatges que ara mateix construeix l’IBAVI. D’aquests 534 HPP, 361 estan situats a l’illa de Mallorca, 87 a l’illa de Menorca i 86 a l’illa d’Eivissa. Sumats als habitatges que es van finalitzar el 2021, els que acabaran durant el 2023 i els immobles adquirits a través de fórmules com el tanteig i retracte o la cessió forçosa de pisos de grans tenidors, l’IBAVI incrementarà el parc d’habitatge públic de les Illes Balears un 64 %.