torna

Detall de la notícia

Imatge 5017477

El Govern llança ajuts econòmics per reimpulsar l'emprenedoria dels autònoms afectats per la COVID-19

El Govern ha presentat avui tres línies de suport a l’emprenedoria, entre les quals hi ha un programa de segona oportunitat que es farà per primera vegada a les Illes Balears i que té com a objectiu facilitar el retorn al treball autònom a prop de 400 persones.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha donat a conèixer avui aquestes iniciatives davant els integrants de la Mesa d’Autoocupació. Aquests ajuts, amb un pressupost de gairebé sis milions d’euros, volen suposar un suport real al treball autònom, que tant s’ha vist afectat pels efectes econòmics i socials adversos causats per la COVID-19, que ha castigat especialment el col·lectiu d’autònoms.

Armengol ha celebrat la posada en marxa d’aquestes convocatòries «per ajudar a l’autoocupació de les Illes Balears», especialment la línia de segona oportunitat «que és la primera vegada que es du a terme en aquesta Comunitat i que ha estat molt demandada tant per diferents agents socials i econòmics com per forces polítiques».

En aquest sentit, la presidenta ha agraït als partits que formen part del Pacte de Reactivació la seva presència i la seva voluntat de «sumar i aportar en positiu, de no posar-se de perfil davant la situació tan complexa que viu aquesta societat». El diàleg social i «aquesta forma de pactar», ha afirmat Armengol, «ha fet possible que les dades econòmiques ens situïn en un creixement econòmic sis vegades superior al de la mitjana estatal».

Els programes, que seran executats per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, mitjançant la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, es finançaran amb el Mecanisme de Reactivació i Resiliència Next Generation EU i amb fons del Ministeri de Treball.

En total, els programes incorporen tres línies d’ajuts agrupades en dues convocatòries amb les quals es vol arribar a prop de 1.137 treballadors autònoms. Aquest mes de desembre es publicaran les bases dels ajuts, a fi que es puguin començar a sol·licitar a partir de l’1 de febrer de 2022. Les mesures presentades avui són un avanç del futur Pla d’Autoocupació 2022-2025, que s’aprovarà durant el primer trimestre de 2022.

Programa de Segona Oportunitat

La primera convocatòria, que s’executarà per primera vegada a les Illes Balears, és l’anomenat Programa de Segona Oportunitat. L’objecte d’aquesta actuació és proporcionar una segona oportunitat als treballadors autònoms que no hagin tingut èxit en la seva primera experiència com a tals, i es facilita el retorn al treball autònom amb ajuts de fins a un màxim de 5.000 € per als autònoms que tenguin dret a percebre la prestació per cessament d’activitat o l’hagin esgotat.

Aquesta convocatòria pretén arribar a aproximadament 400 persones amb un pressupost d’1,9 milions d’euros i compta amb dues línies de subvenció. Una primera fase consisteix en un ajut econòmic (de 1.500 a 2.000 €) per a la persona beneficiària, condicionat a participar en un itinerari personalitzat de reemprenedoria o d’ocupació, rebent assessorament i, si escau, formació per a la tornada al mercat de treball.

Una segona fase permetrà que la persona beneficiària que decideixi tornar a emprendre rebi un ajut de 3.000 € quan es doni novament d’alta com a treballador autònom o per compte propi en el règim corresponent de la Seguretat Social.

Programa d’Ocupació Autònoma

La segona convocatòria té com a objecte afavorir el treball autònom des del començament de l’activitat. Enguany s’ha obert una nova convocatòria d’ajuts per impulsar les noves activitats de treball autònom i reforçar-ne, segons el cas, la pervivència amb un reenfocament de l’activitat. Per això, la convocatòria es divideix en dues línies d’actuació:

1. Línia INICIA. S’adreça a persones desocupades i inscrites en el SOIB abans de l’inici de l’activitat que, entre altres requisits, no han estat donades d’alta com a autònoms almenys durant l’any anterior de l’inici de l’activitat. Han de constar d’alta en el cens d’empresaris de l’AEAT, han d’haver passat per una formació prèvia, que dissenya l’IDI, i han d’haver elaborat un pla d’empresa segons el model disponible a l’IDI.

La principal novetat respecte a altres edicions és que el període subvencionable té un caràcter retroactiu (des del 14 de març de 2020 fins al 31 de maig de 2022). D’aquesta manera, tots els autònoms que hagin iniciat el seu projecte durant els mesos de pandèmia podran acollir-se a aquests ajuts, sempre que s’ajustin a la resta de requisits de la convocatòria.

2. Línia CONSOLIDA. Adreçada a enfortir els negocis que ja estan en marxa però que, per diverses circumstàncies, necessiten un nou impuls.

Per això es preveuen tres escenaris d’ajuts, concretats en les accions següents:

2.1. Reorientar projectes d’autoocupació per aconseguir més viabilitat econòmica.
2.2. Afavorir que la persona titular del projecte d’autoocupació contracti un primer treballador o treballadora.
2.3. Afavorir la inserció laboral de treballadors autònoms col·laboradors, per facilitar l’entrada de familiars en el negoci de l’autònom.

El programa de suport a l’ocupació autònoma té un pressupost de 3.900.000 euros, que es repartiran entre les dues línies (2,9 milions per a la línia Inicia i un milió d’euros per a la línia Consolida) i que serviran per arribar a més de 700 persones.