torna

Detall de la notícia

Imatge 4986963

El Govern incrementa un 40% l'oferta de formació professional per a l'ocupació, i incrementa la inversió fins als 4,6 milions d'euros

Els consellers Negueruela i March presenten l’oferta d’enguany, que s’imparteix a 30 IES i centres integrats d’FP, 14 instituts més que en el curs passat

Els consellers de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i d’Educació i Formació Professional, Martí March, han presentat avui l’oferta de Formació Professional per a l'Ocupació  que aquest curs 2021-2022  s'estén als centres educatius de Balears ampliant així l’abast de l’oferta formativa. L’acord per estendre la formació amb certificats de professionalitat als centres educatius respon a una demanda cada vegada més creixent per aquesta modalitat formativa.

 

El Govern ha volgut donar un nou impuls a la Formació Professional, en les dues vessants, tant l’educativa com l’ocupacional, incorporant una major oferta i nous centres propis que impartiran formació professional per a l’ocupació, vinculada al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals.  Per tant, seran els mateixos centres (Instituts d’Educació Secundària i centres Integrats de Formació Professional), amb el personal de professorat propi, qui impartirà aquestes especialitats formatives.

 

Per modificar aquest sistema es flexibilitzaran els requisits i es difondrà una oferta formativa per l’ocupació integrada dins la programació anual dels centres oferint els certificats de professionalitat al mateix nivell que la resta de l’oferta.

 

Des de 2015 el Govern ha treballat de forma coordinada des dels àmbits educatiu i laboral per ampliar i adaptar aquesta modalitat de formació a tot el territori. En el 2018,  es va aprovar el pla integral de la Formació Professional, on s’estableixen les noves bases per obrir l’oferta pública a la Formació Professional per a l’Ocupació, amb l’obertura dels centres també en horari d’horabaixa, i el Pla de Xoc per a l’ocupació 2020-2021 concreta com aconseguir aquest increment de l’oferta. 

 

Uns dels grans reptes del Govern és incrementar l’oferta de certificats de professionalitat en centres acreditats arreu de les quatre Illes per facilitar la formació per a l’ocupació, que es pot convalidar per mòduls de formació professional reglada. La programació d’aquesta oferta es revisa anualment, atenent les necessitats concretes del mercat laboral i la demanda creixent.

 

Aquest curs 2021-22 està previst un increment del 40% dels mòduls formatius. Per famílies professionals s’ha passat de 199 a 332 cursos i accions formatives corresponents a 47 certificats de professionalitat. Segons les dades del SOIB, aquest tipus de formació té un elevat índex d’inserció laboral: en els primers sis mesos després d’haver finalitzat els cursos, els beneficiaris presenten una inserció laboral del 65%.

 

Per illes l’oferta s’incrementa a tots els territoris. La distribució dels 332 cursos i accions formatives per territori és la següent:

 

    • Mallorca - 267 (80,4%)

    • Menorca - 22 (6,6%)

    • Eivissa - 43% (13%)

 

Aquest increment de l’oferta de mòduls per famílies professionals suposa una inversió del SOIB de 4,6 M € amb fons de Conferència Sectorial d’Ocupació que permetrà la contractació de més personal docent. Concretament, per poder desplegar més certificats de professionalitat, al curs 2021-22 s’hauran contractat 88 treballadors de personal docent.

 

Per a l’actual curs, s’espera que els 47 certificats de professionalitat que es posen en marxa arribin a prop de 1.665 alumnes. D’altra banda, en el curs passat, es van impartir formació per a 43 certificats de professionalitat, el que va suposar aproximadament 1.000 alumnes. 

 

Com a novetat, enguany s’incorpora un certificat de professionalitat per a elaboració de vins i licors, de 600 hores, de la família professional: les indústries Alimentàries. L’oferta formativa també s’ha reforçat en els sectors estratègics de les famílies professionals de: Electricitat i electrònica (33%),  Energia i aigua (65%) i  Informàtica i comunicacions (75%).

 

Ambdues conselleries han impulsat unes mesures de flexibilització interna i de dotació de personal que permeten estendre l’abast de l’oferta formativa. Per això s’han ampliat els horaris d’activitat en els centres d’IES i FP, que a partir d’enguany també s’ofereixen classes els horabaixes. En aquest sentit, 9 centres passaran a impartir formació els horabaixes. A més serà el propi personal docent de cada centre participant qui impartirà la formació dels mòduls formatius dels certificats de professionalitat. D’aquesta manera, en funció de les accions formatives programades i les hores de formació, els centres tindran un increment de personal docent.

 

Com a novetat, enguany s’incorpora un certificat de professionalitat per a elaboració de vins i licors, de 600 hores, de la família professional: les indústries Alimentàries (6 accions formatives).  L’oferta formativa també s’ha reforçat en els sectors estratègics de les famílies professionals de: Electricitat i electrònica (33%, 33 accions formatives),  Energia i aigua (65%, 23 accions formatives) i  Informàtica i comunicacions (75%, 48 accions formatives).

 

Altres famílies professionals es recullen per a l’oferta formativa d’enguany són:

 

    • Administració i gestió (35 accions formatives)

    • Agrària (18)

    • Comerç i màrqueting  (25)

    • Imatge personal (10)

    • Marítim-pesquera (16)

    • Serveis socioculturals i a la comunitat (49)

    • Hostaleria i turisme (41)

    • Instal·lació i manteniment (3)

    • Transport i manteniment de vehicles (19)

    • Imatge i so (4)